Jemens saudistøttede regjering avviser påstandene om at Houthi-opprørerne har begynt å trekke seg ut av havnen i Hodeida i tråd med Stockholm-avtalen.
En ikke navngitt FN-kilde hevdet overfor nyhetsbyrået AFP lørdag at opprørerne startet tilbaketrekningen kvelden før.
Men søndag reiser også FN i en offisiell uttalelse tvil om påstandene fra de jemenittiske opprørerne, som dagen før hevdet de var i gang med å trekke seg ut av havneområdet i Hodeida. Slike påstander kan bare være troverdig dersom alle parter kan bekrefte dem, påpeker generalsekretær António Guterres’ talsmann Stephane Dujarric.
Dujarric sier dessuten at Houthi-opprørerne ikke har overholdt en avtale om å åpne en humanitær korridor mellom Hodeida og hovedstaden Sana.
Motorveien mellom de to byene, som begge kontrolleres av opprørerne, skulle lørdag ha blitt åpnet for å sikre nødhjelpsleveranser.
Sjefen for FNs observatørteam i Hodeida, Patrick Cammaert, har siden hatt et møte med opprørernes representanter om den mislykkede nødhjelpskorridoren.
Han formidlet sin skuffelse over «den tapte muligheten til å bygge tillit mellom partene», opplyser FN søndag.
Jemens saudistøttede regjering mener houthienes kunngjøring lørdag beviser at de prøver å undergrave den FN-støttede avtalen.
– Dette grepet forverrer mulighetene for fred, sier talsmann Askar Zaeel, som deltok i fredssamtalene i Sverige, til det statlige nyhetsbyrået Saba.
Håpet er at samtalene i Stockholm, der partene blant annet ble enige om å utveksle fanger, skal bane vei for en politisk løsning etter nesten fire år med krig.
Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-opprørerne, i spissen for en USA-støttet regional koalisjon av sunnimuslimske stater.
Kampene i det fattigste landet på den arabiske halvøy har siden krevd tusenvis av menneskeliv og ført millioner på randen av hungersnød. FN kaller konflikten verdens verste humanitære krise.
Partene har i stor grad overholdt en våpenhvile i Hodeida i nesten to uker og dermed fått en foreløpig slutt på flere måneder med harde kamper i byen. Over 70 prosent av Jemens import og nødhjelp går gjennom Hodeida, og Stockholm-avtalen er på kortere sikt ment å sikre livsviktige leveranser for å hindre en sultkatastrofe.
14 millioner mennesker i Jemen, nesten halvparten av befolkningen, er ifølge FN truet av sult.
(©NTB)