En mann selger matvarer på et markedet i havnebyen Aden. FNs matvareprogram WFP har mottatt meldinger fra flere steder i landet om at nødhjelp blir stjålet av opprørere og videresolgt på det svarte markedet. Foto: AP / NTB scanpix

FNs matvareprogram (WFP) anklager de jemenittiske Houthi-opprørerne for å ha stjålet nødhjelp og videresolgt den på det svarte markedet i Jemen.

annonse

En stor del av matforsyningene som skulle gå til sivile i nød i den opprørskontrollerte hovedstaden Sana, har ikke nådd fram til dem, påpeker Roma-baserte WFP nyttårsaften.

annonse

I stedet har det kommet meldinger om at noe av maten har blitt solgt på det svarte markedet i Sana av en opprørskontrollert organisasjon som WFP hadde gitt sin tillit til i arbeidet med å distribuere matforsyningen til folket, heter det i uttalelsen.

WFP opplyser at lignende saker har blitt meldt inn også fra andre opprørskontrollerte deler av Jemen.

– Dette dreier seg om å stjele mat fra sultne folk. Dette er en krenkelse. Barn dør i Jemen fordi de ikke har nok mat. Denne kriminelle oppførselen må stanses umiddelbart, sier WFP-leder David Beasley.

annonse
annonse

Han oppfordrer Houthi-opprørernes ledelse «til å umiddelbare grep».

– Med mindre det skjer, har vi ikke noe annet valg enn å innstille samarbeidet, sier han.

Den iranskvennlige Houthi-militsen og den saudi-støttede regjeringen i Jemen ble under samtaler i Sverige tidligere denne måneden enige om en våpenhvile som trådte i kraft 18. desember. Spenningen er imidlertid stor og partene har mistro til hverandre.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.