Arkivbilde fra 2014 viser IS-krigere som kjører gjennom byen Mosul i Irak. I år har over 600 personer blitt dømt for IS-tilknytning i landet, opplyser en talsmann for landets domstoler. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  

Irak har i år dømt 616 utenlandske statsborgere for å være tilknyttet ekstremistgruppa IS. De fleste av de dømte er kvinner og mindreårige.

Irak erklærte seier over IS i fjor etter en tre år lang krig mot de ekstreme islamistene som på det meste kontrollerte en tredel av landet i tillegg til store områder i nabolandet Syria.

Siden 2014 er om lag 20.000 personer som mistenkes for å ha tilknytning til IS, blitt pågrepet i Irak.

Mandag opplyste en talsmann for domstolsmyndighetene i landet at 616 personer var stilt for retten og dømt for IS-tilknytning i løpet av 2018. 42 av de dømte er menn, mens 466 er kvinner og 108 er mindreårige.

Talsmannen sier imidlertid ingenting om hvilken straff de dømte har fått.

Ifølge Iraks antiterrorlover kan alle personer som kjennes skyldige i å tilhøre IS dømmes til strenge straffer, også dødsstraff. Det gjelder også for personer som ikke har vært aktive i kamphandlinger.

I april i år opplyste irakiske rettskilder at over 300 antatte IS-medlemmer var dømt til døden mens 300 andre var dømt til fengsel på livstid, det vil si 20 år i henhold til irakisk lov.

De fleste av kvinnene som har blitt dømt for IS-tilknytning, kommer fra Tyrkia og tidligere sovjetrepublikker. Tre franske statsborgere, to kvinner og en mann, er dømt til livstids fengsel mens en tysk kvinne, en belgisk mann og en russisk mann er dømt til døden.

Mange kvinner reiste til Irak sammen med sine barn for å slutte seg til sine ektemenn som hadde reist til landet som fremmedkrigere.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]