En gateselger selger forsyninger på et marked i havnebyen Aden. WFP anklager Houthi-opprørerne for å ha stjålet og videresolgt nødhjelp. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Houthi-opprørerne i Jemen avviser FNs påstand om å ha stjålet og videresolgt mat som skulle distribueres til sivile, og anklager FN for å ha sendt «råtten mat».

– FNs matvareprogram (WFP) var fullt ut ansvarlig for å ha sendt mengder med råtten mat til Jemen, sier Mohammed al-Huthi, som leder bevegelsens revolusjonskomité, til AFP.

I uttalelser viderebrakt av opprørernes nyhetsbyrå Saba sier han at Jemen nekter å ta imot maten fordi «den bryter med standarder og reguleringer og er ikke egnet for menneskelig konsum».

annonse

Huthi sier imidlertid at opprørerne ønsker velkommen en uavhengig gransking av saken. Han ber samtidig WFP legge fram bevis for påstandene, og anklager FN for å være partisk.

En stor del av matforsyningene som skulle gå til sivile i nød i den opprørskontrollerte hovedstaden Sana, har ikke nådd fram til dem, påpekte Roma-baserte WFP nyttårsaften.

I stedet har det kommet meldinger om at noe av maten har blitt solgt på det svarte markedet i Sana av en opprørskontrollert organisasjon som WFP hadde gitt sin tillit til i arbeidet med å distribuere matforsyningen til folket, het det i uttalelsen. WFP-leder David Beasley oppfordret Houthi-opprørernes ledelse til å ta umiddelbare grep.

annonse

– Med mindre det skjer, har vi ikke noe annet valg enn å innstille samarbeidet, sa han.

Den iranskvennlige Houthi-militsen og den saudistøttede regjeringen i Jemen ble under samtaler i Sverige tidligere denne måneden enige om en våpenhvile som trådte i kraft 18. desember. Spenningen er imidlertid stor og partene har mistro til hverandre.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon