Resett. Foto: Christofer Owe/Resett

Jeg er en moderator hos Resett. Hver dag gjennom uken sitter jeg i timesvis og modererer kommentarer i Resetts kommentarfelt. Jeg og en håndfull andre «resettere» leser  alle kommentarer som sendes inn til Resett via Disqus eller på Facebook.  

annonse

I utgangspunktet står det fritt for hvem som helst å skrive hva som helst i Resetts kommentarfelt. Imidlertid så finnes der noen «kjøreregler» som må overholdes. Først og fremst må vi forholde oss til «Norges Lover» og så har vi noen få Resettregler som er presentrert over kommentarfeltet til hver artikkel i vår avis.

Hets

De aller fleste forstår at vi ikke aksepterer «hets og personkarakteristikker» eller avsporing av debatten.  Mange er uenig med oss i dette og sier i fra gjennom kommentarfeltet.  Hver dag er det noen som gjør oss oppmerksom på loven om ytringsfriheten. Men det står imidlertid ikke i ytringsfrihetsloven at alt skal sies gjennom Resetts kommentarfelt.

Min gode 80+ gamle nabo sier det slik: «Har man ikke først vært på døren hos vedkommende du ønsker å skjelle ut, så spar deg for det i avisen». Hun jobbet en mannsalder i servicebransjen og vet en ting eller to om å bli utskjelt.

I tillegg har vi enkelte som skriver innlegg som lange avhandlinger. Disse tar det utrolig lang tid å lese igjennom, og med flere kommentarer inn hvert sekund skjønner man at å moderere disse blir en umulig oppgave for en moderator. Derfor oppfordrer vi disse kommentatorene til heller å sende innleggene sine inn til Resett slik at de kan bli antatt som eget innlegg i avisen.

annonse
annonse
Kommentarer

Det å være moderator kan være riktig så underholdene. Mange av våre faste «skribenter» kjenner vi igjen på «ordbruken» med en gang.  De fleste av dem oppfører seg eksemplarisk med gode kommentarer, uansett hvilken politisk tilhørighet de måtte ha. Noen er spesialister på å formulere seg slik at de ligger tett opp under grensen for hva som tolereres for å unngå at kommentaren havner i moderators søppelboks.

Mange av kommentarene vi leser er full av humor og titt står latterdøra på vidt gap. Men så har vi de som tydeligvis må få ut sin frustrasjon.  Det er bare å slå fast at Resetts kommentarfelt må ha en terapautisk funksjon. Vi kan forstå at det finnes mye terapi i å beskrive offentlige personer eller meddebattanter på nedrige, sjofle, slibrige og personkarakteriserende måter, men vi kan dessverre  ikke slippe disse igjennom for offentlig innsyn.  Det er like mye av hensyn til den som skriver som til den det skrives om.

Der finnes de som i ettertid har takket oss for at vi slettet en kommentar som var skrevet i affekt eller som en sa; «skrevet i bevisstløs tilstand».  Det å være moderator er utfordrende av flere grunner.  Vi slipper igjennom eller sletter kommentarer 100% uavhengig av våre egne meninger eller oppfatninger.  Vi bryr oss ikke om skribenten er sympatisør av «ytre venstre» eller «ytre høyre».

Utfordringen

Den største utfordringen som moderator er kanskje å lese de kommentarene som går på oss som moderatorer eller om Resett.  Folk i fra alle leirer påstår at vi er farget i en eller annen politisk retning.  Det som er vanskeligst er når kommentatorer ikke klarer å skille mellom en lesers kommentar og Resetts redaksjonelle arbeid. Noen tolker alt som står på Resett som del av redaksjonens mening, men det er feil. Verken meningsinnlegg eller kommentarer i kommentarfeltet står for redaksjonens mening. Men vi slipper dem likevel til. Slik sett skiller ikke Resett seg prinsipielt fra MSM.

Det forunderligste er dog de som gjentagende beskriver oss som kloakk og det som verre er.  Vi undres over at de stadig leser Resett likevel og ikke ser ut til å gå lei, men er heller blitt faste bidragsytere til å gjøre Resetts kommentarfelt sagnomsust.  Men så er det slik da at i de mediumene de føler de hører hjemme, der får de ikke lenger si sin mening.  Vi er glade for at også de har funnet et hjem hos Resett.

Vi ser fram mot et 2019 med mye skrivekløe og friske fraspark i kommentarfeltet.  Skriver du, ja så passer vi på deg.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.