Østerrike Konstitusjonsdomstol har besluttet tirsdag 5. desember 2017 at par med samme kjønn vil få lov til å gifte seg i begynnelsen av 2019, og avgjort at de eksisterende lovene er diskriminerende. (AP Photo / Ronald Zak,)
annonse
annonse

To østerrikske kvinner er de første som har giftet seg etter at det fra nyttår ble tillatt med likekjønnet ekteskap i det katolske landet.

Nicole Kopaunik og Daniela Paier ble viet i en seremoni i Velden sør i Østerrike like etter midnatt natt til 1. nyttårsdag. De to 37-åringene har vært forlovet i fire år, melder kringkasteren ORF tirsdag.

Giftermålet er det første likekjønnede ekteskapet som er inngått i Østerrike. Det skjer etter at en grunnlovsdomstol i 2017 slo fast at likekjønnede par har rett til å gifte seg fra 1. januar 2019.

annonse

Tidligere har likekjønnede par kun fått lov til å inngå partnerskap, noe som i henhold til landets lovverk ikke gir samme rettigheter som ekteskap.

De to regjerende partiene, konservative ÖVP og høyrepopulistiske FPÖ, har vært motstandere av at likekjønnede skal ha rett til å inngå ekteskap, men partiene har uttalt at de respekterer grunnlovsstolens kjennelse fra 2017.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon