Michel Euler/Pool via REUTERS

Den franske presidenten Emmanuel Macron gikk hardt ut etter sju lørdager på rad med hundretusener av misfornøyde i gatene. I sin nyttårstale kalte han de gule vestene en «hatefull mobb», ifølge den britiske avisa The Telegraph.

annonse

Avisa skriver at det var en «stridslysten tale», der Macron lovet å fortsette med sine økonomiske reformer til tross for to måneder med sterke, folkelige protester. Han innrømmet riktig nok at det lå harme over urettferdigheter bak bevegelsen. Den tidligere bankieren sa også at kortsiktig, ultraliberal og finansiell kapitalisme er på vei ut.

Mange mener at Macrons reformprogram nettopp er en videreføring av denne politikken.

Han gikk til et voldsomt angrep på De gule vestene: – De påstår at de taler for folket, men de taler i virkeligheten for en hatefull mobb. De angriper valgte representanter, sikkerhetsstyrker, journalister, jøder, utlendinger, homoseksuelle. De er helt enkelt fornektelsen av Frankrike, sa han.

Macron forkastet kravene fra vestene om folkeavstemninger over viktige politiske saker, og at det skal være mulig å avsette valgte representanter, inkludert presidenten. Han mener det er nok at folket uttrykker sin vilje i valg, og at det garanterer rettsstaten.

I løpet av 2018 falt Macrons oppslutning i folket fra 40 til 20 prosent i følge meningsmålingene, det laveste noensinne for en fransk president, allerede etter 19 måneder i embetet.

De gule vestene har ingen sentral ledelse, men kjente figurer i bevegelsen var raskt ute med kommentarer til Macrons tale. De gikk stort sett ut på at Macron ikke har tatt signalene fra gatene og at protestene derfor vil fortsette.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.