Elektromagnetisk stråling. Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: FunkyFocus
annonse
annonse

Oppdatert av redaksjonen, torsdag 3. januar. 

I artikkelen under kan man lese at det er en helserisiko knyttet til stadig økende elektromagnetisk stråling og at Lærerprofesjonens etiske råd har advart norske myndigheter om nettopp dette. 

Dette medfører ikke riktighet, opplyser Hilde Afdal, som er leder i Lærerprofesjonens råd. 

annonse
«Lærerprofesjonens etiske råd avga i fjor en uttalelse til Helse- og Omsorgsdepartementet der det advares mot helserisikoen ved mobiler og annet trådløst i skolen, og der det framheves at det fins særdeles omfattende og solid belegg i forskningen på at slik eksponering som nå er vanlig i skolene, innebærer en forhøyet helserisiko – spesielt for barn, og både for de få som reagerer akutt såvel som for alle som oppholder seg i slikt miljø over lang tid.»
Red. 
Artikkelen slik den opprinnelig ble publisert følger under: 

NRK slår på årets første arbeidsdag, 2.1.2019 , stort opp at tusen norske skoler nå har mobilforbud. Begrunnelsen er knyttet til pedagogikk og sosialt miljø. Det er vel og bra. Men ute i resten av verden, ikke minst i Frankrike, som det ofte vises til, er der også en annen vesentlig begrunnelse: helserisiko knyttet til stadig økende elektromagnetisk stråling. Lærerprofesjonens etiske råd har advart norske myndigheter om nettopp denne siden av saken.

Lærerprofesjonens etiske råd avga i fjor en uttalelse til Helse- og Omsorgsdepartementet der det advares mot helserisikoen ved mobiler og annet trådløst i skolen, og der det framheves at det fins særdeles omfattende og solid belegg i forskningen på at slik eksponering som nå er vanlig i skolene, innebærer en forhøyet helserisiko – spesielt for barn, og både for de få som reagerer akutt såvel som for alle som oppholder seg i slikt miljø over lang tid.

Uttalelsen fra Lærerprofesjonens etiske råd fortjener å bli kjent. Det hører med til historien at da uttalelsen ble presentert i et møte i Statens strålevern, møtte den en reaksjon som den erfarne utdanningsnestoren Ole Briseid, nå medlem av rådet, ganske enkelt ble sjokkert over. En slik aggresjon og manglende kontakt med forskningsresultatene hadde han ikke ventet seg, uttalte han under et møte på Litteraturhuset i Oslo 5. desember i fjor:

annonse

– Hadde jeg møtt en slik reaksjon i min tid som byråsjef, ville jeg rapportert det direkte til min fagminister.

Den som ønsker flere detaljer om kunnskapsstatus vedrørende helserisiko fra trådløst i skolen kan f.eks. gå til et seksti-siders kapittel med utførlige forskningsreferanser i boka Briseid, Ole m.fl.: Kritiske blikk på skolen, Z-forlag, Oslo, 2018

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon