CHINA OUT AFP PHOTO
Del saken
 • 502
 •  
 •  
 •  
 •  

Et sted mellom 1-3 % av Kinas befolkning er muslimer. Det er to grupper, den ene er «uighurer» som bor i provinsen Xinjiang helt i vest. De er av sentral-asiatisk herkomst og snakker et språk som er beslektet med tyrkisk. Den andre gruppen er «hui-kinesere», de er «han-kinesere» bortsett fra at de er muslimer.

I provinsen Yunnan som grenser til Vietnam og Burma bor det rundt 1,5 prosent muslimer. I møte med en dominerende sekulariseringen blir livssyn en identitet og det som binder dem sammen.

På nettet ligger det nå noen klipp som angivelig viser demonstrasjoner mot myndighetene, som har gått i gang med å rive tre moskeer i Yunnan.

Under kulturrevolusjonen 1966-76 ble religion forbudt. De troende ble forfulgt og mange ble drept. Templer, kirker og moskeer ble enten revet eller ombygd. Etter Maos død lettet de på trykket og religion ble igjen tillatt. Men kommunistpartiet holder et jerngrep over Kina og protester blir definert som terrorisme, journalister blir nektet adgang og det er lite som kommer ut. Det meste er statskontrollert.

Les også: Kinas krig mot islamsk identitet

Les også: Kina forsvarer bruk av «omskoleringsleirer» i Xinjiang

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 502
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]