Ulven ble felt på grensen mot Nord-Odal rundt klokken 13.30 torsdag, opplyser seniorrådgiver Thomas Olstad ved Fylkesmannen i Hedmark til Østlendingen.
Det betyr at kvoten på tolv dyr utenfor ulvesonen i region 4 og 5 er oppfylt, skriver avisen.
Rovviltnemndene i regionene som omfatter Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold åpnet i juni i år for felling av rundt 30 ulv i sitt vedtak om lisensfelling av ulv for vinteren 2018/2019.
12 av disse befant seg utenfor ulvesonen. De resterende 17 ulvene skulle felles fra Slettåsreviret i Hedmark, Mangenreviret i Hedmark og Akershus, og Hobølreviret i Østfold.
Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, besluttet regjeringen 17. desember at kun Slettås-flokken skal tas ut. To ulver fra denne flokken ble skutt tirsdag denne uken.
Venstres Ola Elvestuen må svare på to spørsmål fra Senterpartiet i Stortingets spørretime neste uke. Partiet er kritisk til at to av tre ulveflokker skjermes.
Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad sendte torsdag to spørretimespørsmål til klima- og miljøministeren om hans beslutning om å skjerme ulveflokkene i Mangen (Akershus/Hedmark) og Hobøl (Østfold) mot uttak denne vinteren. Senterpartiet viser til Stortingets vedtatte bestandsmål om fire til seks ynglinger årlig.
– Med det uttaket av ulv som regjeringen legger opp til, vil det ikke være mulig å komme ned på bestandsmålet for ulv slik Stortinget har fastsatt det. Hvorfor velger regjeringen å unnta Hobøl-reviret fra jakt på tross av rovviltnemndenes anbefalinger? spør Marit Arnstad, som er parlamentarisk leder i Senterpartiet.
Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, besluttet regjeringen 17. desember at kun Slettås-flokken skal tas ut. To ulver fra denne flokken ble skutt tirsdag denne uken.
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil spørre om hvorfor Ola Elvestuen «undergraver Stortingets vedtatte bestandsmål»:
– Stortinget har fastsatt et bestandsmål for ulv på fire til seks ynglinger årlig, og rovviltnemndene har foreslått å ta ut tre ulverevirer i ulvesonen for å komme ned på bestandsmålet. Hvorfor undergraver statsråden Stortingets vedtatte bestandsmål ved å nekte jakt i Mangen- og Hobøl-reviret?
Stadig nye runder om ulv i retten skjerper rovdyrkonflikten, mener Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS).
– For USS er det viktig at det kommer en tydelig, rettskraftig dom i spørsmål om uttak av ulv som legitimerer politisk styring av rovviltpolitikken. Det er uheldig og konfliktskjerpende med tilbakevendende, årlige runder i rettsapparatet omkring lovligheten av politiske vedtak, sier leder Hanne Alstrup Velure.
Dyrevernsorganisasjonen NOAH har tatt Klima- og miljødepartementet til retten på grunn av vedtaket om å felle ulv innenfor ulvesonen. Organisasjonen mener vedtaket er ugyldig og har også bedt byfogden i Oslo om å sette foten ned for ytterligere jakt i ulvesonen inntil domstolen har vurdert om vedtaket er gyldig.
Mange av kommunene som er med i USS, ligger i ulvesonen og har derfor meldt seg som partshjelper på departementets side i saken.
To ulv felt
To ulv i Slettås-flokken i Trysil ble felt tirsdag, samme dag som jakta startet. Det er usikkert om det er flere ulver i flokken, men jakta kan bli tatt opp igjen om det blir oppdaget spor. Departementet har gitt tillatelse til å felle opptil tre ulv, alle dyrene man antok befant seg i flokken. NOAH ba departementet vente med jakta, men departementet sa nei.
Det er første gang myndighetene har tillatt jakt innenfor ulvesonen. Begrunnelsen var at Slettås-flokken var belastende å leve med for folk i området, og hensikten med å skyte flokken er å dempe konflikten rundt ulv.
– Ugyldig vedtak
NOAH mener at vedtaket er ugyldig.
– Vedtaket er meget tynt begrunnet, sier advokat Mads Andenæs, som fører saken på vegne av organisasjonen.
Han mener departementet har basert seg for sterkt på stortingsvedtaket om hvor stor bestanden skal være, og ikke vist at de har vurdert kravene i Grunnloven, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen om vern av ville dyr.
Byfogden i Oslo skal torsdag ta stilling til NOAHs krav om en midlertidig forføyning, som hindrer at jakten innenfor ulvesone kan tas opp igjen i påvente av at domstolen har vurdert hele vedtaket.
Andenæs mener det vil være interessant å få retten til å vurdere om vedtaket er gyldig, selv om ulvene alt er skutt. Det vil i så fall bety at det blir ny runde i retten.
(©NTB)