Arabiske land har konkludert med at president Bashar al-Assad har vunnet Syria-krigen, ifølge ekspert. Storbritannia tror Assad blir sittende «en stund».
Inntrykket av at krigen nærmer seg slutten, er blitt styrket samtidig som den norske diplomaten Geir O. Pedersen forbereder seg på å overta som FNs nye Syria-utsending.
Pedersen begynner i jobben neste uke – noen få uker etter at USAs president Donald Trump erklærte at alle amerikanske soldater skal ut av Syria.
Tilbaketrekningen gjør det trolig lettere for Assad å befeste sin posisjon som en slags seierherre på den syriske slagmarken. Andre arabiske land har erkjent at den syriske lederen beholder makten, ifølge Midtøsten-ekspert Aron Lund.
– I en viss forstand er disse landene fortsatt kritiske til regimet. Men de har som mange andre konkludert med at al-Assad har vunnet krigen, sier Lund til det svenske nyhetsbyrået TT.
Assad er alliert med Russland og sjiamuslimske Iran, men er fortsatt sterkt mislikt av mange sunnimuslimske arabiske ledere.
Likevel er det flere tegn på en normalisering mellom Syria og andre arabiske land. De forente arabiske emirater har gjenåpnet sin ambassade i Damaskus, og ruteflyginger mellom Syria og Tunisia er gjenopptatt.
I desember ble Sudans president Omar al-Bashir den første lederen for et land i Den arabiske liga som besøkte Damaskus siden Syria-krigen brøt ut.
Også vestlige land ser ut til å endre sin innstilling til Assad, som gjentatte ganger er blitt anklaget for krigsforbrytelser og kjemiske angrep mot sivile.
– Dessverre tror vi Assad kommer til å bli værende en stund. Det er på grunn av støtten han har fra Russland, sa Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt i et intervju med Sky News torsdag.
Hunt mener Russland nå har et ansvar for utviklingen i Syria etter å ha gitt omfattende militær støtte til Assad.
– Russland tenker kanskje at landet har oppnådd å få en interessesfære. Det vi vil si til dem, er: Ja, og dere har også fått et ansvar.
Det innebærer å sikre en reell fred og sørge for at Assad ikke bruker kjemiske våpen mot sin egen befolkning, ifølge ministeren.
Storbritannias tidligere forsvarssjef David Richard sier han noe motvillig støtter Hunts analyse.
– Jeg mener det er på tide å begynne et nytt kapittel og akseptere virkeligheten. Vår strategi – hvis det er det rette ordet – har mislyktes fullstendig. Strategien til Russland, sammen med Iran, har vært vellykket, sier Richards til Sky News.
I Syria har Assad fått militær støtte fra den libanesiske Hizbollah-militsen i tillegg til Russland og Iran. Samtidig har USA, andre vestlige land, Tyrkia, Saudi-Arabia og andre arabiske land støttet forskjellige typer opprørsgrupper.
Omtrent alle de andre partene i krigen har bekjempet, eller hevdet å bekjempe, den ytterliggående islamistgruppa IS.
Syria-krigen brøt ut i kjølvannet av et folkeopprør mot Assad under den såkalte arabiske våren i 2011. Siden da har over 360.000 syrere mistet livet, ifølge den syriske eksilgruppa SOHR.
Folkeoppstanden begynte i byen Daraa. Etter å ha vært kontrollert av opprørere i en årrekke, ble byen i juli 2018 gjenerobret av Assads styrker.
Noen måneder erkjente tilsynelatende Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian at Assad hadde seiret.
– Han har kanskje vunnet krigen, men han har ikke vunnet freden, sa Le Drian.
Det er blitt anslått at Assad har kontroll over mer enn 64 prosent av Syria, mens den kurdiskledede opprørsalliansen SDF kontrollerer drøye 27 prosent. Hva som skjer med SDFs områder når USA trekker seg ut av landet, er høyst usikkert.
(©NTB)