Roald Berntsen er politiets innsatsleder på stedet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Letingen etter de fire savnede, antatt omkomne skiløperne i Tamokdalen i Troms vil på grunn av dårlig vær tidligst fortsette mandag.

Skredet gikk ved Blåbærfjellet onsdag.

– Det er bestemt at vi skal avslutte søket for kvelden. Det er ut fra en vurdering om at værforholdene er veldig skiftende, sier innsatsleder John-Kåre Granheim til NTB.

annonse

– Vi må ha en garanti for at de personene vi setter inn i skredområdet, også skal kunne tas ut på en trygg måte. Den garantien har vi ikke, og derfor tar vi ikke sjansen på å sette folk av i skredet nå, fortsetter han.

Troms politidistrikt opplyser fredag ettermiddag at værutsiktene de neste dagene gjør at arbeidet heller ikke vil bli gjenopptatt i helgen.

Mandag vil politiet vurdere på nytt når letingen kan gjenopptas.

Antatt omkommet
annonse

Statusen for aksjonen i Tamokdalen ble tidligere fredag endret fra en redningsaksjon til et søk etter antatt omkomne. Bakgrunnen er at det er registrert signaler fra to forskjellige skredsøkere i området hvor det har gått et stort snøskred.

Fredag ettermiddag ble det forsøkt å fly skredhunder og mannskaper inn i området. Tre ekvipasjer fra Norske Redningshunder sto lenge klare ved et helikopter, men fikk ikke komme inn i rasområdet.

– Det er sikkerheten og været der oppe på toppen som avgjør, sa Hilde Løvhaug, hundefører for Ailo, før det ble klart at det ikke ble noen leting.

NVEs skredvurdering er at ferdsel må begrenses til eksisterende skredmasser. Eneste mulighet for å frakte mannskap inn og ut er helikopter, og innsatsen i skredområdet er derfor avhengig av flyforholdene.

Liten grunn til å tro at de har overlevd

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge opplyser at det ikke er rasjonelle grunner til å anta at noen av de fire skiløperne har overlevd.

– Sjansen for å overleve i snøskred vet vi mye om. Det finnes ikke holdepunkter for at noen har overlevd i to døgn i denne typen snøras. Det er ikke lenger meningsfylt å lete, sa Gilbert på en pressekonferanse tidligere fredag.

annonse

Han la til at det trolig heller ikke hadde vært mulig for redningsmannskaper å redde noen av de fire. Gilbert sa at personer som blir tatt av ras langt fra folk, må basere seg på å redde seg ut selv eller av kamerater dersom de skal overleve.

– Redningsmannskaper kommer ikke fort nok fram, sier Gilbert.

100 timer

– Et ras som dette er så stort og tungt at det ikke er mulig å overleve inne i snømassene i to døgn. Overlevelseskurven for slike ras viser at det går minutter fra du er helt begravd til du er død, sier overlegen.

Politiet antar at signalene fra skredsøkerne inne i raset vil vare i inntil 100 timer til.

De antatt omkomne skiløperne er en svensk kvinne og tre finske menn, alle i 30-årene. Det gikk skispor inn i skredet, men ikke ut, og politiet har derfor hele tiden antatt at de fire ble tatt av snømassene.

Det var en femte skiløper i følget, som ikke ble med mot toppen, som varslet politiet.

Preget ordfører

Ordfører Gunda Johansen (Ap) i Balsfjord kommune, der rasområdet ligger, møtte torsdag pårørende til to av de antatt omkomne skituristene i Troms.

– En ordfører er alltid redd for at innbyggerne eller noen som befinner seg i kommunen, skal rammes av noe ille. Og når det faktisk skjer, reagerer man. Det er jo mennesker, sier Johansen til NTB.

Ifølge politiet ankom flere pårørende området fredag kveld.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon