Kent Pedersen og redningshunden Nico må vente på bedre vær før de kan søke etter de savnede i Tamokdalen i Troms. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er registrert signaler fra to ulike skredsøkere i rasområdet i Tamokdalen i Troms, hvor fire skiløpere er savnet.

Det er politiet som har søkt gjennom området ved hjelp av UNNs ambulansehelikopter.

Fredag ettermiddag settes det inn lavinehunder og gravemannskaper for å lokalisere og grave etter de savnede.

annonse

Skredvurderinger fra NVE åpner for at mannskaper kan flys inn og ut av skredområdet. Innsatsen i skredområdet er derfor avhengig av flyforholdene. Det er fortsatt ikke trygt med annen ferdsel i fjellet, opplyser politiet.

Skredsøkere

De fire savnede skiløperne fra Finland og Sverige i 30-årene hadde alle med seg skredsøkere.

– Søkeren sender ut et signal hele tiden, også når man ligger under snøen. Dagens helikoptre har mulighet til å feste en søkeranordning i en vaier under helikopteret. Da kan man fly over skredet og få inn signaler som viser om det ligger noen under snøen. Så har man mulighet til å slippe markører og flagg fra helikopteret omtrent der folk befinner seg, sier skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til VG.

Stort skred

Det er observert et større skred i Tamokdalen der de fire turgåerne har vært savnet siden onsdag. Det er sett skispor som går inn i skredet, men ingen har sett skispor som kommer ut.

annonse

Skredet er anslagsvis 300 meter bredt og 500–600 meter langt, og det gikk like under toppen av det 1.442 meter høye Blåbærfjellet i Balsfjord kommune.

Blåbærfjellet og Tamokdalen er svært skredutsatt, og det går ofte snøskred der, også helt ned mot bebyggelsen, ifølge politiet.

Politiet vil orientere mediene om status i letearbeidet på en pressekonferanse på politihuset i Tromsø fredag ettermiddag.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon