Kent Pedersen og redningshunden Nico må vente på bedre vær før de kan søke etter de savnede i Tamokdalen i Troms. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse

Det er registrert signaler fra to ulike skredsøkere i rasområdet i Tamokdalen i Troms, hvor fire skiløpere er savnet.

annonse

Det er politiet som har søkt gjennom området ved hjelp av UNNs ambulansehelikopter.

annonse

Fredag ettermiddag settes det inn lavinehunder og gravemannskaper for å lokalisere og grave etter de savnede.

Skredvurderinger fra NVE åpner for at mannskaper kan flys inn og ut av skredområdet. Innsatsen i skredområdet er derfor avhengig av flyforholdene. Det er fortsatt ikke trygt med annen ferdsel i fjellet, opplyser politiet.

Skredsøkere

De fire savnede skiløperne fra Finland og Sverige i 30-årene hadde alle med seg skredsøkere.

annonse
annonse

– Søkeren sender ut et signal hele tiden, også når man ligger under snøen. Dagens helikoptre har mulighet til å feste en søkeranordning i en vaier under helikopteret. Da kan man fly over skredet og få inn signaler som viser om det ligger noen under snøen. Så har man mulighet til å slippe markører og flagg fra helikopteret omtrent der folk befinner seg, sier skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til VG.

Stort skred

Det er observert et større skred i Tamokdalen der de fire turgåerne har vært savnet siden onsdag. Det er sett skispor som går inn i skredet, men ingen har sett skispor som kommer ut.

Skredet er anslagsvis 300 meter bredt og 500–600 meter langt, og det gikk like under toppen av det 1.442 meter høye Blåbærfjellet i Balsfjord kommune.

Blåbærfjellet og Tamokdalen er svært skredutsatt, og det går ofte snøskred der, også helt ned mot bebyggelsen, ifølge politiet.

Politiet vil orientere mediene om status i letearbeidet på en pressekonferanse på politihuset i Tromsø fredag ettermiddag.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.