President Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Donald Trump sier statsapparatet i USA kan holdes stengt i «måneder eller år». Heller ikke fredagens møte om budsjettkrangelen ga noen løsning.

De republikanske og demokratiske lederne i Kongressen hadde fredag møte med presidenten om den fastlåste budsjettkrangelen.

Etter møtet sa Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, at presidenten hadde truet med å holde statsapparatet stengt i «måneder eller år» hvis det ikke settes av penger til en mur mot Mexico.

annonse

På en pressekonferanse i etterkant bekreftet Trump uttalelsen, men føyde til at han ikke trodde det ville gå så langt. Han omtalte møtet som «produktivt».

Grensemur

Trump krever at det settes av 5 milliarder dollar til bygging av en grensemur langs USAs 3.145 kilometer lange grense mot Mexico, hvis ikke nekter han å godkjenne budsjettet. Summen tilsvarer 43 milliarder norske kroner.

Demokratene og flere republikanere i Kongressen vil ikke gå med på det, og uten noe budsjett på plass må store deler av det amerikanske statsapparatet holdes stengt. Flere hundre tusen ansatte må dessuten møte på jobb uten lønn, blant dem flygeledere.

annonse

– Vi fortalte presidenten at det er nødvendig at statsapparatet holdes åpent. Han nekter, sier Schumer. Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, omtalte møtet som «langvarig og til tider hissig».

Vedtak

I fredagens møte deltok både ledere fra både Demokratene og Republikanerne, dagen etter at Demokratene stemte gjennom et symbolsk budsjettvedtak i Representantenes hus som ikke inneholder pengene Trump krever til den omstridte grensemuren mot Mexico. Vedtaket vil neppe overleve verken behandling i Senatet eller presidentens veto.

I vedtaket setter Demokratene av en mindre sum, 1,3 milliarder dollar, til grensegjerder og 300 millioner til å styrke grensesikkerheten gjennom andre tiltak, ifølge Reuters.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon