Slakt av dyr uten bedøvelse er forbudt i Norge, men lovlig i enkelte andre europeiske land. Foto : Berit Roald / SCANPIX
Del saken
 • 2.4K
 •  
 •  
 •  
 •  

Reagerer sterkt på markedsføring av kyllinger slaktet uten bedøvelse. 

I slutten av desember kunne Resett avsløre at den nystartede bedriften Matpunkt skrøt av at de nå hadde begynt å importere kyllinger som hadde blitt halal-slaktet uten bedøvelse. Svært mange reagerte i kommentarfeltet på reklamen.

TAR SAKEN: Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nå vil stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) ha svar fra landbruksminister og Frp-kollega Bård Hoksrud, om hvordan regjeringen vil forholde seg til saken som har opprørt mange. Han har derfor skrevet et skriftlig spørsmål, som vil bli besvart på stortingets nettsider.

«Vil statsråden se nærmere på dette med import av halalslaktet kjøtt og vurdere om dagens lovgivning ivaretar krav til dyrevelferd godt nok?», spør Leirstein.

– Groteskt

Til Resett utdyper stortingsrepresentanten og dyrevennen hvorfor han tar opp saken:

– Jeg synes at markedsføringen er grotesk og at halalslakt uten bedøvelse er grotesk. Dette handler om dyrevelferd, vårt syn på dyr nå er noe annet enn det var for tusen år siden. Selv om vi skal spise dyr, skal vi behandle de bra mens de lever og pine de minst mulig når de faktisk skal tas livet av.

– Vi har fått en større og større gruppe som er opptatt av halalslakt i Norge, så ser vi at dette er marked som ikke var der for tjue år siden. Dette er også en konsekvens av vi endrer Norge kulturelt, men jeg mener vi ikke skal endre lovene av den grunn og gjøre det vi kan for dyrene.

Alvor

Han viser til at halalslakt uten bedøvelse er forbudt, men at import fortsatt er lovlig.

– Jeg mener at når Norge har satt en god standard for dyrevelferd så må det gjelde i forhold til markedsføring og import. Så er det ikke sikkert at Norge kan løse dette alene, men det er noe vi må ta på alvor.

– Vil du også forby innførsel av foie gras, andelever fra tvangsforede dyr?

– Jeg er veldig opptatt av dyrevelferd, men jeg skal ikke blande inn det i dette.

Resett følger saken og vi kommer tilbake mer flere artikler når landbruskminister Bård Hoksrud har besvart representant Ulf Leirsteins spørsmål. 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2.4K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]