Mike Pompeo sier beskyttelse av kurderne og religiøse minoriteter i Syria fortsatt er en del av USAs oppdrag. Arkivfoto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix

USA snakker med Tyrkia for sikre at landet ikke «slakter» kurderne i Syria når de amerikanske styrkene trekkes ut, sier utenriksminister Mike Pompeo.

annonse

Pompeo kom med sin kommentar torsdag etter at mange har uttrykt bekymring for hva som vil skje med de USA-støttede kurderne nord i Syria når de amerikanske soldatene drar hjem. Samtidig støtter utenriksministeren president Trumps plutselige avgjørelse om tilbaketrekking fra Syria.

– Det er viktig å sikre at tyrkerne ikke slakter kurderne og at religiøse minoriteter i Syria beskyttes. Alt det er fortsatt en del av det amerikanske oppdraget, sier Pompeo torsdag til nettavisen Newsmax, som er populær blant konservative.

Taust om tid

Forsvarsminister Jim Mattis gikk av som følge av Trumps beslutning om tilbaketrekking. Det irriterte presidenten kraftig, men likevel antydet han senere at de amerikanske styrkene ikke skal trekkes ut fullt så raskt som han først hadde sagt.

Pompeo sier i sitt intervju at tilbaketrekking vil bli gjennomført, men sa ikke noe om tidshorisonten, fordi han ikke ønsker at den informasjonen skal tilfalle USAs motstandere.

annonse
annonse
Trakk seg ut

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, har lovet å fjerne den kurdiske YPG-militsen fra Syria. Han anser gruppen for å være koblet til det kurdiske arbeiderpartiet PKK som har drevet et opprør mot Tyrkia i 35 år.

YPG er kjernen i koalisjonen Syrias forsvarsstyrker (SDF), som har kjempet mot IS med amerikansk støtte og som har tatt kontroll over rundt en firedel av Syria. Ifølge Syrias regjeringen har YPG nylig trukket seg ut fra Manbij nær den tyrkiske grensen, nettopp på grunn av USAs planer om å forlate Syria.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.