Mike Pompeo sier beskyttelse av kurderne og religiøse minoriteter i Syria fortsatt er en del av USAs oppdrag. Arkivfoto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

USA snakker med Tyrkia for sikre at landet ikke «slakter» kurderne i Syria når de amerikanske styrkene trekkes ut, sier utenriksminister Mike Pompeo.

Pompeo kom med sin kommentar torsdag etter at mange har uttrykt bekymring for hva som vil skje med de USA-støttede kurderne nord i Syria når de amerikanske soldatene drar hjem. Samtidig støtter utenriksministeren president Trumps plutselige avgjørelse om tilbaketrekking fra Syria.

– Det er viktig å sikre at tyrkerne ikke slakter kurderne og at religiøse minoriteter i Syria beskyttes. Alt det er fortsatt en del av det amerikanske oppdraget, sier Pompeo torsdag til nettavisen Newsmax, som er populær blant konservative.

Taust om tid

Forsvarsminister Jim Mattis gikk av som følge av Trumps beslutning om tilbaketrekking. Det irriterte presidenten kraftig, men likevel antydet han senere at de amerikanske styrkene ikke skal trekkes ut fullt så raskt som han først hadde sagt.

Pompeo sier i sitt intervju at tilbaketrekking vil bli gjennomført, men sa ikke noe om tidshorisonten, fordi han ikke ønsker at den informasjonen skal tilfalle USAs motstandere.

Trakk seg ut

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, har lovet å fjerne den kurdiske YPG-militsen fra Syria. Han anser gruppen for å være koblet til det kurdiske arbeiderpartiet PKK som har drevet et opprør mot Tyrkia i 35 år.

YPG er kjernen i koalisjonen Syrias forsvarsstyrker (SDF), som har kjempet mot IS med amerikansk støtte og som har tatt kontroll over rundt en firedel av Syria. Ifølge Syrias regjeringen har YPG nylig trukket seg ut fra Manbij nær den tyrkiske grensen, nettopp på grunn av USAs planer om å forlate Syria.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]