Illustrasjonsbilde. Foto: VIVEK R NAIR/HINDUSTAN TIMES/REX/SHUTTERSTOCK)
Del saken
 • 59
 •  
 •  
 •  
 •  

I delstaten Kerala lagde et sted mellom 3 og 5 millioner indiske kvinner en 620 kilometer lang menneskekjede. Protestene er rettet mot kvinners rettigheter i religion. 

I Kerala ligger Sabarimala templet, dette er et hinduistisk pilegrimssted, som besøkes av rundt 50 millioner mennesker i året.

Les også: Erna Solberg ser gode muligheter for norsk næringsliv i India

Til nå har templet vært stengt for kvinner i «fruktbar alder». Men i september opphevet indisk høyesterett dette forbudet. Men dommen blir ikke respektert og kvinner som oppsøker templet blir jaget vekk.

Kerala er en stripe langs kysten sørvest i India. Det var der Norge startet sitt første bistandsprosjekt med å modernisere fiskeflåten i 1952. Kommunistpartiet står sterkt i delstaten og de var aktive i organiseringen av det 620 kilometer lange menneskekjeden.

– Kvinners rettigheter er en del av partiets klassekamp, sier delstatsminister Pinarayi Vijayan fra kommunistpartiet til The Indian Express.

Les også: Millioner av indere dør av luftforurensning, de rike rømmer byen

Statsminister Erna Solberg møter Indias statsminister Narendra Modi. Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB scanpix

Kampen om kvinners rett til å komme inn i templer vil bli et stridstema i valgkampen i april/mai. Indias regjerende parti: Bharatiya Janata Party (BJP), er konservativt og hindunasjonalistisk. De har kritisert høyesterettsdommen, og kalt den et angrep tradisjonelle hinduverdier. Men statsminister Narendra Modi som har håndhilst på Erna Solberg kan fort ende med fot i hver båt. Den ene er religiøse spenninger og den andre er kvinners kamp for likestilling.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 59
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]