Paul Whelan, en amerikansk statsborger som ble arrestert i Russland for mistanke om spionasje, vises i et bilde levert av Whelan-familien 1. januar 2019. Courtesy Whelan Family/Handout via REUTERS
annonse

Amerikaneren Paul Whelan, som er siktet for spionasje i Russland, har også britisk, irsk og canadisk statsborgerskap.

annonse
annonse

Den 48 år gamle tidligere marineinfanteristen som nå er sikkerhetsdirektør for et amerikansk bildelsfirma, ble pågrepet rett før nyttår og siktet for spionasje.

annonse

Russiske myndigheter har ikke gitt noe informasjon om innholdet i siktelsen mot Whelan, som risikerer opp til 20 års fengsel. Whelans familie sier han var i Russland for å delta i bryllupet til en venn.

At det viser seg at han har statsborgerskap i flere land, betyr at presset på russiske myndigheter blir større. Både Storbritannia, Irland og Canada har bedt om at deres diplomater får besøke ham, i tillegg til USAs ambassadør.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp
Antyder byttehandel

Samtidig har en russisk parlamentariker antydet at han kan brukes i en byttehandel for å hente hjem en russisk kvinne i USA som har tilstått å ha forsøkt å påvirke amerikansk politikk.

Pågripelsen av Whelan skjer bare to uker etter at Maria Butina sa seg skyldig i å ha forsøkt å infiltrere konservative kretser i USA, blant annet National Rifle Association, med det mål for øye å påvirke amerikansk politikk. Hun er blitt en helt i Russland, og ansiktet hennes er på første side på det russiske utenriksdepartementets Facebook-konto.

Den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt anklaget fredag Russland for å bruke Whelan i sitt geopolitiske spill.

Dømt for tyveri

Marinekorpset sier Whelan ble dømt i en militær domstol for tyveri mens han var aktiv tjeneste for vel ti år siden.

Rettsdokumenter viser at han var tiltalt for å ha forsøkt å stjele over 10.000 dollar mens han var kontormedarbeider i marinekorpset i Irak. Han ble degradert fra sersjant til korporal og kastet ut av marinekorpset.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.