Paul Whelan, en amerikansk statsborger som ble arrestert i Russland for mistanke om spionasje, vises i et bilde levert av Whelan-familien 1. januar 2019. Courtesy Whelan Family/Handout via REUTERS
annonse
annonse

Amerikaneren Paul Whelan, som er siktet for spionasje i Russland, har også britisk, irsk og canadisk statsborgerskap.

Den 48 år gamle tidligere marineinfanteristen som nå er sikkerhetsdirektør for et amerikansk bildelsfirma, ble pågrepet rett før nyttår og siktet for spionasje.

Russiske myndigheter har ikke gitt noe informasjon om innholdet i siktelsen mot Whelan, som risikerer opp til 20 års fengsel. Whelans familie sier han var i Russland for å delta i bryllupet til en venn.

annonse

At det viser seg at han har statsborgerskap i flere land, betyr at presset på russiske myndigheter blir større. Både Storbritannia, Irland og Canada har bedt om at deres diplomater får besøke ham, i tillegg til USAs ambassadør.

Antyder byttehandel

Samtidig har en russisk parlamentariker antydet at han kan brukes i en byttehandel for å hente hjem en russisk kvinne i USA som har tilstått å ha forsøkt å påvirke amerikansk politikk.

Pågripelsen av Whelan skjer bare to uker etter at Maria Butina sa seg skyldig i å ha forsøkt å infiltrere konservative kretser i USA, blant annet National Rifle Association, med det mål for øye å påvirke amerikansk politikk. Hun er blitt en helt i Russland, og ansiktet hennes er på første side på det russiske utenriksdepartementets Facebook-konto.

Den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt anklaget fredag Russland for å bruke Whelan i sitt geopolitiske spill.

annonse
Dømt for tyveri

Marinekorpset sier Whelan ble dømt i en militær domstol for tyveri mens han var aktiv tjeneste for vel ti år siden.

Rettsdokumenter viser at han var tiltalt for å ha forsøkt å stjele over 10.000 dollar mens han var kontormedarbeider i marinekorpset i Irak. Han ble degradert fra sersjant til korporal og kastet ut av marinekorpset.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon