Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

Hittil har utviste innvandrere kun hatt mulighet til permanent opphold i Sverige om de kan bevise at de har medvirket til egen utvisning. Nå vil den svenske regjeringen premiere utviste innvandrere med bidrag og permanent oppholdtilstand, også når de utviste ikke samarbeider. Det rapporterer Expressen. 

annonse

Av en veiledende dom fra den svenske Migrationsöverdomstolen fremgår det at en utvist innvandrer, som kan være kriminelle, som ønsker seg permanent opphold i Sverige, selv må medvirke til å kunne bli utvist. Om utvisningen likevel ikke lar seg gjennomføre kan vedkommende få opphold på permanent basis.

annonse

Ifølge Anna Lundberg, som har ledet en utredning av problemstillingen på vegne av regjeringen, har det ikke forekommet en eneste gang at en utvist person, som har medvirket til å bli utvist, ikke har kunnet reise hjem. 

Til nå har man straffesanksjonert de som nekter å la seg utvise ved å nekte dem permanent opphold. Nå vil den svenske regjeringen at man i stedet gir permanent opphold og bidrag til utviste innvandrere, som kun på grunn av andre praktiske hinder ikke kan utvises.

Christina Höj Larsen er Vänsterpartiets talsperson for migrasjon, inkludering og antirasisme. Hun antyder at det er til det beste for samfunnet at utviste personer har rett til bidrag betalt av svenske skattebetalere.

annonse
annonse

– Det er en veldig bra utredning som har så veldig viktige forslag. Det er bare å innse at denne gruppen mennesker ikke kommer til å kunne utvises noe sted. Og da er spørsmålet, hva er best for samfunnet? At de fortsetter å leve i ingenmannsland, der de dessuten ikke har rett til noen ordninger verdt navnet? Og hva tror du mennesker gjør da?, sier Larsen til Expressen. 

Dette betyr at utviste innvandrere, også om de er kriminelle, i fremtiden kan bli premiert med permanent opphold og tilgang på svenske stønadsordninger, dersom det finnes praktiske hinder for utvisning. 

Expressen beskriver i sin reportasje hvordan to kriminelle arabere fra Libanon, som begge er dømt til utvisning, ikke kan utvises til Libanon, ettersom landet kun tar imot personer fra Sverige om personene selv går med på det. De har begått flere lovbrudd i Sverige over ti år. 

En av araberne er blitt eskortert til Libanons ambassade i Stockholm, der han nektet å skrive under på dokumenter nødvendige for utvisningen. Dermed har han ifølge gammel praksis ikke rett til oppholdstillatelse. Om Löfven-regjeringen får viljen sin i denne saken vil dette altså endres, og det vil være mulig for slike individer å få både opphold og bidrag.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.