USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: AP/Alex Brandon
annonse
annonse

USAs tilbaketrekning fra Syria avhenger av at IS bekjempes, og at Tyrkia garanterer for sikkerheten til de kurdiske allierte, sier John Bolton.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver er på besøk i Israel for å diskutere USAs planer om å trekke seg ut fra Syria, og skal ha møter med statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu.

Til journalister i Jerusalem sa Bolton søndag at USA ikke har noen tidsplan for når tilbaketrekningen vil skje, men at tidspunktet avhenger blant annet av disse vilkårene.

annonse

Boltons uttalelser er første gang det bekreftes fra offentlig hold at planene om å trekke soldatene ut av Syria har blitt sakket ned.

Klar advarsel

Han kom også med en klar oppfordring til Tyrkia.

– Vi mener Tyrkia ikke bør iverksette militæraksjoner som ikke er koordinert med USA, sa Bolton i Jerusalem.

Bolton reiser til Tyrkia mandag, og skal ta holde samtaler med president Recep Tayyip Erdogan.

annonse

USAs president Donald Trump måtte tåle kraftig kritikk da han i midten av desember meddelte at de om lag 2.000 amerikanske soldatene i Syria skal trekkes ut. Blant annet trakk forsvarsminister Jim Mattis seg i protest mot avgjørelsen.

Vil fjerne milits

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, har lovet å fjerne den kurdiske YPG-militsen fra Syria. Han anser gruppen for å være koblet til det kurdiske arbeiderpartiet PKK som har drevet et opprør mot Tyrkia i 35 år.

YPG er kjernen i koalisjonen Syrias forsvarsstyrker (SDF), som har kjempet mot IS med amerikansk støtte og som har tatt kontroll over rundt en firedel av Syria. Ifølge Syrias regjeringen har YPG nylig trukket seg ut fra Manbij nær den tyrkiske grensen, nettopp på grunn av USAs planer om å forlate Syria.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon