Lars Akerhaug
Redaksjonssjef
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 • 1.3K
 •  
 •  
 •  
 •  

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås går i Aftenposten til angrep på Resett og redaksjonssjef Lars Akerhaug. Dette svaret fra Akerhaug ville imidlertid ikke debattredaktør Erik Tornes trykke om han ikke kuttet ned til under en tredjedel av innlegget.

Vi vil ikke debattere på premissene til den meningsbærende eliten Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås opptrer som en yppersteprest for.

I en kommentar i Aftenposten har  Fritt-Ord-direktør Knut Olav Åmås, som tidligere var kulturredaktør i Aftenposten og statssekretær i Kulturdepartementet, hengt seg opp i en formulering jeg brukte i Aftenposten om min nye jobb.

I forbindelse med ansettelsen av meg som redaksjonssjef i nettavisen Resett sa jeg at innvandring er en sak det er «verdt å gå i krigen for».

Åmås er regnet som en av Norges ledende intellektuelle og er nok i stand til å forstå at dette er en metaforisk språkbruk, ment for å understreke at innvandring er et  av flere saksfelt jeg og Resett mener det er viktig å et klart standpunkt til. Det dreier seg om hva slags fremtid vi skal ha og hvordan vi vil at Norge skal være i fremtiden.

Derfor er det uheldig at Åmås setter utsagnet i sammenheng med «kaskader av trusler og trakassering», som da Erna Solberg ble kalt «landsforræder» spaltist Anki Gerhardsen «transofob» eller filosof Aksel Braanen Sterri ble hengt ut for å være «rasist».

Saken fortsetter under lenken. 

Resetts nye redaksjonssjef: Lars Akerhaug

Legitimt 

Det burde være helt legitimt å mene at innvandring er et av de store spørsmålene i vår tid, som krever aktiv stillingstaken. Noen, som Knut Olav Åmås, er opptatt av å avdramatisere, ved å vise til at innvandringen er lav og at integreringen går på skinner. Begge deler er feil.

Om vi tar med antallet som kommer på familiegjenforening er innvandringen ikke mye lavere enn den har vært de siste 20-30 årene med jevnt høy tilstrømning. Det er også galt at integreringen stort sett går bra. Store grupper sliter med å opparbeide tilknytning til arbeidsmarkedet og i deler av Oslo og andre deler av landet ser vi klare tegn til utviklingen av parallellsamfunn.

Fritt Ord-direktøren kan for eksempel lese boken hans institutt gav støtte til utgivelsen av denne høsten, tidligere Aftenposten-journalist Einar Haakaas sin bok «Svenske tilstander».

Saken fortsetter under lenken. 

Innvandringsdebattene vil ingen enda ta, om Knut Olav Åmås liker det eller ikke

Galt

Når det er sagt er det galt å stemple et medie som Resett og andre alternative medier som «ensaks nisjemedier», slik Fritt Ord-direktøren gjør. Som Knut Olav Åmås utmerket godt vet, er norske medier preget av at et stort flertall av de som arbeider i redaksjonene venstreorienterte. Dette preger dekningen av alle mulige politiske saker, fra samferdsel, skatt og avgifter, utenrikspolitikk, justispolitikk, kulturpolitikk og en rekke andre saker.

Så er det riktig at vi skriver mye om innvandring. Det er fordi dette er et av de saksfeltene der skyggelappene i de etablerte mediene viser seg sterkest. Det betyr ikke at vi ikke dekker eller er opptatt av andre saker.

Men når jeg har valgt å gå til Resett, dreier det seg blant annet om at jeg ikke aksepterer premisset Knut Olav Åmås streker opp, om at målet må være at offentlig debatt foregår i sentrum. Åmås skriver at debatten må foregå på midtbanen, men man vinner ikke fotballkamper om alle fotballspillerne klumper seg sammen i midtbanen. Det er gode grunner til å være bekymret for hvordan det norske samfunnet utvikler seg. Så ønsker den meningsbærende eliten som Åmås opptrer som yppersteprest for helst å dysse ned disse stemmene eller å føre diskusjonen inn i et roligere farvann.

De må gjerne prøve. Men vi i Resett kommer ikke til å gi oss. Skal vi forandre det norske samfunnet, kan vi ikke fortsette å ta debatten på snakkeklassens premisser.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.3K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]