Pressebilde fra Human-etisk Forbund
Del saken
 • 521
 •  
 •  
 •  
 •  

Even Gran er nyhetsredaktør i Fri tanke, medlemsbladet til Human-Etisk Forbund (HEF) en livssynsorganisasjon som håver inn nesten 100 millioner i offentlig støtte hvert år. Han har gjort seg opp noen følelser om det nylig lanserte Ytringsfrihetsforbundet i artikkelen «Ytringsfrihetsforbundet» får neppe offentlig støtte.

Nyhetsredaktør Even Gran.

Han tar utgangspunkt i Resett.

– Slik Resett framstår i dag, er det lett å forstå de som mener at nettstedet har tråkket over grensen. Nettstedets skribenter, kommentatorer og kommentarfelt lar sjelden en anledning gå fra seg til å hisse hverandre opp med negative og bombastiske generaliseringer rundt innvandring, islam og muslimer, føler nyhetsredaktør Even Gran.

Følelser er ikke alltid så lett få konkretisert, men det er vel nærliggende å gjette seg til at Even Gran føler at Resett er som en mann med en bart under krigen.

– Vi har jo en del erfaring med hva svartsynt demonisering av hele folkegrupper kan føre til, så at noen faller for fristelsen til å trekke en del historiske paralleller i møtet med Lurås & co, synes jeg i grunnen både han og kommentarfeltet hans burde tåle.

HEF har i flere tiår jobbet for å marginalisere kristendommen i Norge, men de er mer positive til islam.

– Det er lettere å vinne sympati i en metadebatt om et grunnleggende demokratisk prinsipp enn å få gehør i de brede lag for den stadige hakkingen på islam og muslimer, skriver Even Gran.

Om Ytringsfrihetsforbundet (YFO) skriver han følgende:

– I formålsparagrafen uttrykkes det bekymring over at ytringsrammene i Norge og andre vestlige land blir stadig snevrere. Det nystartede forbundet mener at et fellesskap «basert på vestlige verdier og identitet» er i ferd med å forvitre. Det hevdes videre at mange ikke tør ytre seg av fare for å miste jobb og inntekt, forfremmelser eller anseelse. Vi kan også lese at det finnes «en sannhetsundertrykkende tendens i media og blant myndigheter».
Alt dette ønsker det nye Ytringsfrihetsforbundet å gjøre noe med. Planen er blant annet å gi medlemmene «en felles ramme og følelse av tilhørighet rundt det å tenke og snakke fritt».

– Den egentlige konteksten her, tydelig for de fleste som har fulgt dette en stund, er at Lurås og meningsfellene hans i Resett krever å kunne si hva de vil om innvandring, islam og muslimer uten at noen skal utsette dem for rasismeanklager eller beskylde dem for å spre hat.

– Men uansett hvordan vi vrir og vrenger på det, er det ikke et livssyn å mene at ens egen ytringsfrihet blir undertrykket av politisk korrekthet og «feige eliter som ikke tør konfrontere islam», skriver han videre.

HEF skriver på sine hjemmesider at utmelding fra Human-Etisk Forbund kan gjøres på følgende måte:

Alle innmeldinger og utmeldinger i Human-Etisk Forbund må skje skriftlig.
Dersom du ønsker å melde deg ut av Human-Etisk Forbund kan du sende et utfylt utmeldingsskjema til oss, eller sende oss en e-post til [email protected] Vi setter pris på om du begrunner utmeldingen din.

Dersom din utmelding skyldes økonomiske årsaker, kan du spørre oss om redusert innmeldingsavgift. Det vil da kun koste deg 100,- i året å være medlem hos oss.

Du kan sende skjemaet til:
Human-Etisk Forbund
Medlemsservice
Pb. 9076 Grønland
0133 Oslo

Hvis man deretter vil melde seg inn i Ytringsfrihetsforbundet, kan man gjøre det her.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 521
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]