Illustrasjonsbilde.. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Multilaterale avtaler er viktige for tilgangen til nye markeder i en omskiftelig verden, mener NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, møtte pressen to dager før årskonferansen 2019, kalt «Vi og verden», sparkes i gang torsdag. Årets konferanse retter søkelyset mot hvordan globale utfordringer påvirker det norske samfunnet, men også hvordan de skal møtes.

– Hvis vi håndterer disse riktig, har vi muligheter som kan realisere mange hundretusener arbeidsplasser de neste årene. Det betyr å favne om de avtalene vi har med andre land, og sikre oss tilgang til nye markeder, konstaterer Almlid til NTB.

annonse
Samarbeid og nye markeder

Almlid mener de multilaterale avtalene er avgjørende for at det norske samfunnet forblir konkurransedyktig. Spesielt trekker han fram EØS-avtalen. Men tilgang til nye markeder, som kan skape og finansiere arbeidsplasser, blir vel så viktig.

Han stiller seg derfor positiv til signalene fra statsminister Erna Solberg (H), som mandag uttalte at hun vil styrke havsamarbeidet med India.

– Jeg synes det er gode signaler fra statsministeren. Det er ikke overraskende at hun sier det skal styrkes innenfor hav – og maritim sektor, i tillegg kan vi samarbeide om mye innenfor energiområdet. Jeg er sikker på at det er mulig å få til avtaler med India og andre store økonomier, sier han.

Uroligheter

Økt spenning, trussel om handelskrig og større ulikheter skaper utfordringer.

annonse

– Ofte legger det en demper på investeringslyst og evne til å utvikle seg. Kanskje tør man ikke gå inn i markedet eller et prosjekt. Men så er det også slik at det er en grei optimisme blant bedrifter i Norge, og mange som ønsker å utvikle nye prosjekter. Så det er en balanse, konstaterer Almlid.

Ifølge NHO-sjefen vil det under årskonferansen bli lagt vekt på å vise at det også finnes markeder og muligheter.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon