Paven viste sine fotballtriks-kunster da han tok imot en gruppe cubanske sirkusartister til audiens. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Vatikanets nyhetsside gratulerte nylig det kommunistiske Cuba på 60-årsdagen for den kommunistiske revolusjonen. Gratulasjonen ble meddelt i et innlegg på Vatikanets egen nyhetsside. Innlegget ble raskt slettet. Dette rapporterer PJ Media.

Den kommunistiske nasjonen markerte anledningen med feiring på nyttårsaften, flere venstreorienterte latinamerikanske ledere twitret også hilsner med sine beste ønsker.

Den venezuelanske presidenten Nicolás Maduro twitret følgende:

annonse

– Vi feirer jubileum for den cubanske revolusjonens triumf, ledet av kommandant Fidel Castro. 60 år med offer, kamp og blokkering. Det er det heroiske cubanske folket, et eksempel på motstand og verdighet til verden. Lenge leve Cuba!

Også Bolivias sosialistiske leder Evo Morales hilser sine ideologiske kamerater på Cuba.

– Vi hilser seieren til vår bror. Kommandant. Fidel Castro og det stolte kubanske folkets kamp mot den pro-imperialistiske diktatoren Fulgencio Batista.

annonse

Også Vatikanet har gratulert cubanerne med revolusjonen, i en hilsen på sin egen nyhetsside.

– Det historiske jubiléet ble feiret med en offisiell seremoni hvor lederen av det kubanske kommunistpartiet, Raúl Castro, og den nåværende presidenten av landet, Miguel Díaz-Canel, deltok.

Innlegget ble raskt slettet, men ikke før en ivrig leser hadde sikret seg en skjermdump av det:

annonse

Flere katolikker har tatt til Twitter for å kritisere innlegget, som mange opplevde var skrevet i en upassende, sympatisk tone.

Nedenfor følger et utdrag fra innlegget i Vatican News Service:

– Den cubanske revolusjonens 60-årsjubileum ble feiret den 1. januar 2019. På øya ble det historisk jubiléet feiret med en seremoni i Santiago de Cuba, på kirkegården Santa Ifigenia, der Fidel Castro, som døde 25. november i 2016, er begravet. 10. januar 1959 flyktet diktatoren Fulgencio Batista landet, etter 26 måneder med guerillakrig ledet av brødrene Fidel og Raul Castro. Fra Santiago proklamerte Fidel Castro begynnelsen på revolusjonens og motkulturens seier.

Batista var presidenten i Cuba fra 1952 til 1959, før han ble avsatt under den voldelige, cubanske revolusjonen. Fidel Castro forvandlet den engang rike øynasjonen til en kommunistisk planøkonomi, som har resultert i det fattige og kontrollerte samfunnet Cuba er i dag.

Som følge av revolusjonen erklærte Cuba seg for en ateistisk nasjon. Mellom 1959 og 1980 flyktet omlag 500 000 mennesker fra landet, av religiøse og politiske grunner.

Med Sovjetunionens kollaps i 1991 mistet Cuba sin største finansielle bidragsyter. Da henvendte Castro seg til Vatikanet for diplomatisk assistanse. Cuba begynte så å fjerne noen av restriksjonene på kirken i landet, og kommunistpartiet begynte å akseptere troende som partimedlemmer.

Vatican News Service har selv ikke kommet med noen forklaring på hvorfor innlegget ble slettet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon