annonse
annonse

Ytringsfrihet og demokrati er uløselig knyttet til hverandre. Vi kan ikke ha full ytringsfrihet uten et velfungerende demokrati. Derfor håper jeg Ytringsfrihetsforbundet (YFO) snarest mulig får gode og demokratiske vedtekter.

Takk til Helge Lurås og Shurika Hansen for sitt initiativ med YFO. Det er en spennende tanke å ta statsstøtte til et meningsfellesskap som ellers ville gått til Den norske kirke eller andre trossamfunn.

Med min erfaring innen politisk organisasjonsarbeid, la meg gi noen velmente råd.

annonse

Ideen bak YFO er god, men vedtektene er organisasjonens bibel, og vedtektene er svake. Derfor ser vi også angrep på YFO fra Kjetil Rolness og SV-eren Ivar Johansen som anklager YFO for å være antidemokratisk, noe han har delvis rett i.

Halvor Fosli er en mann som mange av Resetts lesere følger, og han har også reflekterte tanker, som jeg håper Helge og Shurika kan ta til seg. Han skriver blant annet:

– Jeg syns organisasjonen ser ut som en måte å økte inntektsgrunnlaget til Resett på, og at den er satt opp som en lukket religiøs organisasjon, med full kontroll av tre ledere. Det kan og bør diskuteres.

Les også: YFO: Livssyn, politikk og «rystelser» i de politisk korrektes hegemoni

annonse

Det er en ærlig sak å ville sikre inntekter for Resett, og for de som ikke har noen tilknytning til noe trossamfunn, er dette et meget godt initiativ. Her kan vedtektene rett og slett si at inntektene administreres av Resetts styre eller den Resett utpeker.

Frykten fra å bli kuppet er stor i mange små politiske organisasjoner. Det er mulig dette er noe av grunnen til at vedtektene er som de er.

Dette kan forhindres med å ha gode vedtekter. Her kan man ha fleksible regler når det for eksempel gjelder eksklusjoner og mot de som arbeider for å undergrave organisasjonens formål.

Jeg vil anbefale at YFO endrer sine vedtekter slik at et lovlig valgt landsmøte blir organisasjonens høyeste autoritet, og jeg håper Helge og Shurika kan lese Tillitsmannen, som er en meget god håndbok for de som vil organisere politisk virksomhet. Det vanlige for organisasjoner er at vedtektsendringer uansett krever 2/3 flertall på et landsmøte, men denne andelen kan også for eksempel settes til 3/4.

Mangelen på demokratiske vedtekter er også en viktig grunn til at jeg ikke blir medlem eller støttemedlem av YFO nå. Et støttemedlem kunne også bli gitt innflytelse i organisasjonen. Den viktigste grunnen er imidlertid at jeg enn så lenge er medlem av Den norske kirke, til tross for at jeg er dypt og grunnleggende uenig i politiseringen av vår tro.

annonse

Om jeg blir til evig tid, vet jeg ikke, men per dags dato tar jeg kulturkampen innad i kirken.

Les også: Jeg melder meg herved ut av Den norske kirke

Jeg er takknemlig for at Resett er et fristed for ytringsfriheten og for at jeg har min arena for de viktige kulturkampene. Helge og Shurika skal uansett ha takk for et spennende initiativ. Jeg ønsker YFO lykke til videre!

Her kan du melde deg inn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon