København, Danmark 20181228. Blomster og lys til minde om Louisa og Maren på Rådhuspladsen i København, fredag den 28. december 2018. Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland blev drept nær Imlil i Marokko under en trekkingtur. Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Marokkos ambassadør til Norge mener gjerningsmennene bak dobbeltdrapet ble radikalisert så raskt at myndighetene ikke rakk å plukke det opp.

annonse

– Disse menneskene ble radikalisert på under en uke. Hjernevasket og brukt som en bombe. De skulle gjøre dette, og de gjorde det. Jobben vår nå er å ikke bare arrestere dem som ble hjernevasket, men også hjernene bak, sier ambassadør Lamia Radi til NRK.

Hun var i hjemlandet da norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept og har fulgt saken tett.

Ifølge ambassadøren avverget marokkansk etterretning 13 terrorangrep i 2018, blant annet fordi klarte å lage profiler på radikaliserte, potensielle terrorister og dermed tok ut celler før eventuelle angrep skjedde.

– Dette terrorangrepet var har helt annerledes. De rekrutterte mennesker som ikke var radikalisert noen dager tidligere. Radikaliseringen vi kjemper mot nå skjer for det meste på internett og sosiale nettverk. Det er veldig farlig, sier ambassadøren.

annonse
annonse

22 personer er så langt siktet etter drapene. Blant dem er fire personer utpekt som hovedmistenkte. En av de tingene som nå etterforskes, er om noen av dem har kjempet for IS i Irak og Syria.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.