USAs nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton. Arkivfoto: Emily Michot / Miami Herald / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton forlater angivelig den tyrkiske hovedstaden  Ankara uten å ha fått til et ønsket møte med president Erdogan.

Dette ifølge den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Daily Sabah.  Bolton er for øyeblikket i Tyrkias hovedstad for å diskutere betingelsene rundt en amerikansk tilbaketrekning fra Syria, og har i denne sammenhengen hatt samtaler med Ibrahim Kalın – en rådgiver for president Erdogan – om veien fremover. Bolton ønsket også å ha et møte med den tyrkiske presidenten, men Erdogan skal ha vært «for opptatt» til å kunne delta. 

Grunnen bak Erdogans avgjørelse skal være knyttet til Boltons uttalelser forrige søndag, da han la ut betingelsene for en amerikansk tilbaketrekning fra Syria. Bolton insisterte på at de gjenværende styrkene til Den islamske staten (IS) i Syria måtte bli bekjempet, og at Tyrkia måtte garantere sikkerheten til de kurdiske krigerne i den militante gruppen People’s Protection Units (YPG).

annonse

YPG er alliert med Washington, men ansett som en terrorgruppe av Ankara som nekter å frede gruppen. Tyrkiske myndigheter ser på YPG som den syriske filialen til landets erkefiende – det forbudte Kurdistans arbeiderparti (PKK).

Erdogan sa tidlig tirsdag morgen i en parlamentarisk gruppe for regjeringspartiet AKP at Boltons kommentarer om YPG var uakseptable og at Tyrkia ikke kunne godta USAs betingelser.

I etterkant av møtet mellom Bolton og Kalın, skrev den høytstående talsmannen for Erdogan, Fahrettin Altun, på Twitter: «Tyrkias nasjonale sikkerhet er ikke opp til forhandling. Vår kamp mot terrorisme er ikke et spørsmål om ‘hvis’, ‘men’ når.»

Selv om USA nå har bestemt seg for å trekke seg ut av Syria, har Frankrike sagt at landets styrker vil fortsette å støtte kurdiske grupper i kampen mot IS. «Den franske planen i Levanten, har ikke endret seg», heter det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet datert 27. desember 2018.

annonse

Det råder fortsatt stor usikkerhet om Tyrkias intensjoner i de kurdiske områdene i Syria etter en eventuell amerikansk tilbaketrekning fra landet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon