Leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Det går så det suser! Dette er et utsagn som går igjen her i landet. Med andre ord skal man ifølge dette utsagnet befinne oss nær en topp i en økonomisk syklus som bunnet i 2008.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

La oss se hva tallene sier.
Staten tar inn ca NOK 1 000 milliarder i skatter og avgifter men bruker ca NOK 1 230 milliarder. Så spørsmålet til Erna og Siv er hvorfor man tar NOK 230 milliarder fra Oljefondet hvis det likevel er slik at det går så bra? Eller går det bra fordi man tar fra sparegrisen for å finansiere flommen av melk og honning? Hvor mye skal man ta fra Oljefondet når det går dårlig?
Kommunene deltar også på «det går bra» festen, men disse låner for å finansiere sitt overforbruk , som forøvrig heter investeringer på kommune språk. Kommunenes gjeld har nå krysset NOK 500 milliarder grensen. I tillegg har kommunene stor underfinansiert pensjons gjeld. Gjelden fortsetter å vokse med 5,5% i året som om alt var vel.
Bedriftene, ikke finansielle foretak vokser også gjelden sin med ca 5,5% i året. Nivået er nå NOK 1 750 milliarder.
Husholdningene har virkelig benyttet anledningen som rikelig likviditet og lave renter byr på. Gjelden er nå NOK 3 442 milliarder og vokser også rundt 5,5% årlig.
Gjeld til publikum (husholdninger, kommuner, ikke finansielle foretak) har vokst kraftig siste ti år og fortsetter i samme takt. Økonomen Steve Keen (Australia) snakker om zombie økonomier og definerer disse som økonomier hvor publikums gjeld er 150% av BNP. I Norge er tallet 250%. Det andre elementet er vekst i gjeld og definisjonen er her at gjelden vokser raskere enn BNP. For Norge er tallet 10%, det vil si at årlig vekst i publikums gjeld er 10% av BNP og selvfølgelig skyhøyt over BNP vekst. Empiri viser at nasjoner med denne type nøkkeltall ender opp som «walking dead» til slutt. Kort fortalt så har vi rekord høy gjeld som vokser i rekord fart.
Når politikere, akademikere og presse henger seg på «det går så det griner» hylekoret så blir det umulig å få til en seriøs analyse av situasjonen. Eiendomsprisene har eksplodert, angivelig fordi det går så bra. Eller kan det skyldes at økning i gjeld korrelerer perfekt med veksten i eiendomsprisene som vist av Finanstilsynet.
Kan det være at Erna og Siv overser argumentet om at oppgangstidene (hvis det er det) skyldes en historisk høy gjeldsvekst og det faktum at staten kaster bensin på bålet med sine NOK 230 milliarder fra Oljefondet?
Når pressen rapporterer tall fra SSB for gjeldsvekst så savnes en analyse av hva dette betyr på sikt. Med denne vekst takten på gjeld så vil gjelden ha doblet om ti år. Hva betyr det for nasjonen Norge? Eller har vi opplevd et krakk før den tid. Har nasjonen knelt under vekten av gjeld ?
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon