Illustrasjonsbilde. Besøkende ombord på den indiske marinefartøyet INS Viraat beskuer destroyeren INS Mysore utenfor Bombay, India, søndag 27. mars 2005. (AP Foto / Rajesh Nirgude)
annonse
annonse

Indias marine skal forsterke sin militære tilstedeværelse i de østlige delene av Indiahavet ved å sette opp en marinebase på øygruppen Andamanene, for å øke sin strategiske rekkevidde i regionen.

Dette melder Jane’s 360, en nettpublikasjon fokusert på sikkerhetspolitikk og forsvar. Basen vil få navnet INS Kohassa og kommer til å ha en 1000 meter lang rullebane. Den kommer således til å ha kapasitet å huse flere helikoptre og Dormier 228 maritime patruljeringsfly. På sikt planlegger Indias marine å utvide rullebanen til 3000 meter slik at basen kan håndtere jagerfly og andre typer fly.

Ifølge avisen The New Indian Express (TNIE), kommer sjefen for Indias marine, admiral Sunil Lanba, til å symbolsk sette i gang byggeprosessen 24. januar i år. Basen kommer til å bli relativt selvstendig med lagringsplass for drivstoff, et reparasjonsanlegg, en arbeidsstyrke og en militær kommandør på permanent basis.

annonse

Strategisk beliggenhet

Andamanene ligger ca. 1400 kilometer fra Indias fastland nær utløpet til verdens mest travle marinetime flaskehals – Malacca-stredet. At India nå får en permanent militært tilstedeværelse i det strategisk viktig området – som overvåker innløpet til Indiahavet fra Øst- og Sørøst-Asia – er betydningsfullt, og styrker landets geopolitiske posisjon vis-à-vis andre regionale makter.

Det Indiske havområdet (Indian Ocean Region [IOR]) er avgjørende for verdenshandelen og den økonomiske velstanden i mange nasjoner, ettersom mer enn 75% av verdens maritime handel og 50% av det globale oljeforbruket passerer gjennom IOR.

annonse

Østpolitikk

Den indiske regjeringen har derfor lenge ønsket å styrke forholdet til land i Sørøst-Asia – kjent som «østpoltikk». I et intervju med TNIE, sier en talsmann for Indias marine, kaptein DK Sharma, at basen fremmer dette målet.

– Basen er i samsvar med regjeringens østpolitikk. Den vil gi fleksibilitet til indiske fly og skip i tilfelle nødstilfeller.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon