Illustrasjonsbilde. Michel Euler/Pool via REUTERS
Frankrikes president Emmanuel Macron advarer og hevder at noen av gule vester-demonstrantene støttes fra utlandet.

Protestbevegelsen, som dukket opp i november mot regjeringens planlagte økning i drivstoffprisene, har utviklet seg til å bli en bredere protest uten klare krav, der mange av deltakerne er «ærlige folk som er bekymret over om de får utbetalt neste lønn», sa presidentens talsmann Benjamin Griveaux onsdag.

annonse

Men blant deltakerne er det også «ødeleggende elementer, voldelige og brutale folk, noen ganger fra ytre høyre, noen ganger fra ytre venstre, og noen av dem ser også ut til å ha støtte fra utlandet», sa han videre.

Griveaux pekte på det han mener er partisk dekning av protestene av den russiske statlige kringkasteren RT. Han viste også til at protestbevegelsen denne uken fikk støtte fra statsråder i Italias populistregjering.

Macron har tidligere anklaget russiske mediehus som RT og Sputnik for å være propagandaorganer, noe de selv avviser. I helgen viderebrakte de falske rykter om at en gule vester-demonstrant var blitt drept i Paris.

Franske folkevalgte vedtok i fjor lovgiving rettet mot falske nyheter som gir landets medietilsyn mer makt til å stenge kringkastere som eies av utenlandske statsmakter.

annonse
annonse

Macron har kunngjort etableringen av en nasjonal høringsprosess i et forsøk på å skape dialog og lytte til demonstrantenes krav. En komité skal ha sitt første møte 15. januar.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.