Illustrasjonsbilde. Michel Euler/Pool via REUTERS
annonse
Frankrikes president Emmanuel Macron advarer og hevder at noen av gule vester-demonstrantene støttes fra utlandet.
annonse

Protestbevegelsen, som dukket opp i november mot regjeringens planlagte økning i drivstoffprisene, har utviklet seg til å bli en bredere protest uten klare krav, der mange av deltakerne er «ærlige folk som er bekymret over om de får utbetalt neste lønn», sa presidentens talsmann Benjamin Griveaux onsdag.

Men blant deltakerne er det også «ødeleggende elementer, voldelige og brutale folk, noen ganger fra ytre høyre, noen ganger fra ytre venstre, og noen av dem ser også ut til å ha støtte fra utlandet», sa han videre.

Griveaux pekte på det han mener er partisk dekning av protestene av den russiske statlige kringkasteren RT. Han viste også til at protestbevegelsen denne uken fikk støtte fra statsråder i Italias populistregjering.

annonse

Macron har tidligere anklaget russiske mediehus som RT og Sputnik for å være propagandaorganer, noe de selv avviser. I helgen viderebrakte de falske rykter om at en gule vester-demonstrant var blitt drept i Paris.

Franske folkevalgte vedtok i fjor lovgiving rettet mot falske nyheter som gir landets medietilsyn mer makt til å stenge kringkastere som eies av utenlandske statsmakter.

Macron har kunngjort etableringen av en nasjonal høringsprosess i et forsøk på å skape dialog og lytte til demonstrantenes krav. En komité skal ha sitt første møte 15. januar.

(©NTB)

annonse

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon