Ireland's Taoiseach Leo Varadkar. REUTERS/Francois Lenoir
annonse

Irlands statsminister Leo Varadkar sier at hans regjering har lært av protester mot vannavgifter i Dublin og de gule vestenes demonstrasjoner i Frankrike, og utsetter innføring av karbonavgifter i budsjettet. Irland har for øvrig nettopp økt deler av momsen.

annonse

– Regjeringen må utvikle en «pakke av tiltak» for å møte landets erklærte klimamål, men det må skje uten at det fører til protester i gatene. Ingen vil at levekostnadene skal øke, og vi har bestemt at vi ikke kan øke karbonavgiftene samtidig som vi øker momsen på tjenester, sier Varadkar.

annonse

Han ser fortsatt på karbonskatter som et middel til å møte landets forpliktelser når det gjelder klimaendringer, og nevner i tillegg tiltak som investeringer i fornybar energi og infrastruktur, isolasjon av boliger, og endringer i jordbruket. Et forslag skal foreligge i løpet av våren.

De gule vestenes protester førte til at Frankrikes president Emmanuel Macron måtte suspendere prisøkninger på diesel og elektrisitet på slutten av fjoråret. Med utsettelsen i Irland har deres protester også fått konsekvenser utenfor Frankrikes grenser.

I august i fjor måtte daværende statsminister i Australia, Malcolm Turnbull, droppe tiltak for å redusere karbonutslippene på grunn av folkelig motstand.

annonse
annonse

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.