Ireland's Taoiseach Leo Varadkar. REUTERS/Francois Lenoir
annonse
annonse

Irlands statsminister Leo Varadkar sier at hans regjering har lært av protester mot vannavgifter i Dublin og de gule vestenes demonstrasjoner i Frankrike, og utsetter innføring av karbonavgifter i budsjettet. Irland har for øvrig nettopp økt deler av momsen.

– Regjeringen må utvikle en «pakke av tiltak» for å møte landets erklærte klimamål, men det må skje uten at det fører til protester i gatene. Ingen vil at levekostnadene skal øke, og vi har bestemt at vi ikke kan øke karbonavgiftene samtidig som vi øker momsen på tjenester, sier Varadkar.

Han ser fortsatt på karbonskatter som et middel til å møte landets forpliktelser når det gjelder klimaendringer, og nevner i tillegg tiltak som investeringer i fornybar energi og infrastruktur, isolasjon av boliger, og endringer i jordbruket. Et forslag skal foreligge i løpet av våren.

annonse

De gule vestenes protester førte til at Frankrikes president Emmanuel Macron måtte suspendere prisøkninger på diesel og elektrisitet på slutten av fjoråret. Med utsettelsen i Irland har deres protester også fått konsekvenser utenfor Frankrikes grenser.

I august i fjor måtte daværende statsminister i Australia, Malcolm Turnbull, droppe tiltak for å redusere karbonutslippene på grunn av folkelig motstand.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon