Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble sist sett 31. oktober og har vært borte i ti uker. Hun er kona til Tom Hagen, en av Norges rikeste personer. Politiet antar at hun har blitt bortført, og det er fremsatt krav om løsepenger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Politiet etterlyser to fotgjengere og en syklist som er filmet utenfor Tom Hagens arbeidsplass på Lørenskog samme morgen som kona forsvant i høst.

I den antatte bortføringssaken på Fjellhamar etterlyste politiet på en pressekonferanse torsdag også mulige vitner som kan ha observert noe ved ektemannens arbeidsplass da 68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober.

Et videoopptak tatt ved mannens arbeidsplass i Futurum-bygget på Rasta i Lørenskog samme morgen vises to fotgjengere og en syklist som politiet ønsker å komme i kontakt med.

Til fots og på sykkel

– Klokka 7.36 på morgenen kommer en person gående for så å snu seg og gå tilbake. Vi ønsker å komme i kontakt med denne personen. 24 minutter etter dette, klokken 8.00, kommer en person gående og blir passert av en syklist. Vi ønsker å komme i kontakt med begge disse, sier etterforskningsleder Tommy Brøske ved Øst politidistrikt.

Brøske understreker at de tre personene som er etterlyst, har status som vitner på dette stadiet, men sier etterlysningen av dem knytter seg til hovedteorien om at Hagen er blitt overvåket og kartlagt i en tid før bortføringen.

– Dette er en sak som vi mener har sin bakgrunn i forretningsdrift og formuende personer, så kan vi ikke utelukke at disse har vært under kartlegging, det være seg på eiendommen eller på arbeidsplassen, sier Brøske til NTB.

Varslet samme dag

Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar 31. oktober i fjor. Det er framsatt trusler og løsepengekrav. Flere medier skriver at pengene er krevd utbetalt i en kryptovaluta.

Politiet bekreftet på en pressekonferanse torsdag at de ble varslet om forsvinningen allerede samme dag, til tross for at ektefelle Tom Hagen var blitt advart mot å gjøre det.

Brøske opplyser at politiet raskt vurderte det som nødvendig å holde en sivil profil på etterforskningen for ikke å risikere å utsette Hagen for fare.

-Interessante tips

Etter at politiet valgte å gå ut offentlig med saken, har de mottatt over 100 tips.

– Vi har også vært på steder i nærmiljøet for å snakke med folk. Vi skal nå bearbeide tipsene, noe som selvfølgelig vil ta tid. Vi kan naturlig nok ikke kommentere tipsene, men kan si at flere virker interessante og vil bli fulgt opp, sier Brøske,

31. oktober var halloween og det kan være til hjelp for å huske dagen, minte han om.

– Vi oppfordrer også bilførere som har kjørt i Sloraveien på morgenen 31. oktober, om å ta kontakt.

Brøske understreker at onsdagens varsling av andre politidistrikter var rutinemessig, og at det ikke er holdepunkter for at andre velstående personer i Norge er truet eller har vært kartlagt.

Politiet har mottatt over 100 tips etter at de onsdag gikk ut offentlig med informasjon om at Anne-Elisabeth Hagen (68) ble antatt bortført 31. oktober i fjor.

– Vi har siden i går mottatt over 100 tips. Vi har også vært på steder i nærmiljøet for å snakke med folk. Vi skal nå bearbeide tipsene, noe som selvfølgelig vil ta tid. Vi kan naturlig nok ikke kommentere tipsene, men kan si at flere av tipsene virker interessante og vil bli fulgt opp, sier politiinspektør Tommy Brøske, som leder felles enhet for etterretning og etterforskning i Øst politidistrikt, på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem på Lørenskog 31. oktober i fjor. Det er framsatt trusler og løsepengekrav, ifølge flere medier med kryptovalutaen monero.

Brøske understreker at onsdagens varsling av andre politidistrikter var rutinemessig, og at det ikke er gitt holdepunkter for at tilsvarende objekter i Norge er truet eller at andre objekter har vært kartlagt.

– Vi håper fortsatt på flere opplysninger i saken og oppfordrer på nytt de som kan vite noe til å ta kontakt med politiet. Vår henstilling er at folk tar kontakt og lar politiet avgjøre om opplysningene er relevante, sa Brøske

31. oktober var halloween og det kan være til hjelp for å huske dagen, minte han om.

– Vi oppfordrer også bilførere som har kjørt i Sloraveien på morgenen 31. oktober om å ta kontakt.

At politiet går ut offentlig med den antatte bortføringssaken, kan være et forsøk på å få gjerningspersonene til å gi et livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen.

Det mener sjef Michael Sjøberg i Human Advisor Group. Han er ekspert på håndtering av gisselsituasjoner.

– En vesentlig betydning for at man får en løsning på saken, er at man får et livstegn, sier den danske eksperten.

Politiet sier de kun har hatt begrenset dialog med den antatte gjerningspersonen, og har ingen anelse om hvem det er.

– Gjerningspersonen har valgt en digital kommunikasjonsplattform som i svært liten grad muliggjør kommunikasjon. Det har ikke vært muntlig kontakt, har politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt tidligere opplyst. Det er mer og mer vanlig at det brukes krypterte meldingstjenester, ifølge Sjøberg.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog den 31. oktober. Hun er kona til en av Norges rikeste menn, Tom Hagen. Politiet bekrefter at det er framsatt krav om løsepenger.

Tiger-kidnapping

Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) har sett tegn til at bortføringer med krav om løsepenger kunne ramme norske næringslivstopper. Politiet bekrefter at saken er unik i norsk sammenheng, men internasjonalt har det vært flere lignende saker.

Fenomenet har fått tilnavnet tiger-kidnapping fordi framgangsmåten kan sammenlignes med måten rovdyret jakter på.

NSR-sjef Jack Fischer Eriksen, som selv har bakgrunn fra PST og Utenriksdepartementet, sier det de siste årene har vært utviklingstrekk i samfunnet som har gjort det lettere å gjennomføre slike bortføringer.

– Det er lettere å kartlegge andre mennesker via sosiale medier i dag. I tillegg er det lettere å skjule transaksjoner via internett, sier han til NTB.

Bør ikke betale

Politiet har anbefalt familien til Anne-Elisabeth Hagen å ikke etterkomme kravet om løsepenger, noe de har lyttet til. Det mener Sjøberg er en riktig beslutning.

– Det er vanskelig å finne noen som anbefaler at man lar seg presse på den måte, sier han. Sjøberg sier det er mange hensyn som skal tas i gisselsituasjoner.

– Etter mitt syn skal man gjøre det som er nødvendig for at folk skal overleve en slik situasjon og begrense psykisk og fysisk skade, sier han.

Politiet opplyser at de ikke har fått noen livstegn fra den savnede kvinnen, men understreker at de heller ikke har fått tegn på at hun ikke er i live.

(©NTB)

isabel.bech@ntb.no