Smilene satt løst da den greske statsministeren Alexis Tsipras tok imot Tysklands statsminister Angela Merkel i Aten torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Del

Tysklands statsminister Angela Merkel er på besøk i Hellas, til protester fra sinte grekere som ikke vil tilgi Merkel for hennes strenge krav under finanskrisen.

annonse

I løpet av sitt to dager lange besøk skal Merkel blant annet ha politiske samtaler med statsminister Alexis Tsipras. De to skal diskutere saker som gresk økonomi og Hellas’ årelange navnestrid med nabolandet Makedonia, som nå er i ferd med å få en ende.

Det er nå fire måneder siden Hellas ble ferdig med de internasjonale kriseprogrammene som landet var avhengig av i ni år etter at finanskrisen slo beina under den greske økonomien i 2008.

– Nødvendig

Som betingelse for å få krisehjelp fra EU, IMF og Verdensbanken, stilte Merkel knallharde krav til grekerne om innstramminger og nedskjæringer. Det falt grekerne tungt for brystet, og mange mente at Merkels krav var altfor strenge.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

I et intervju med den greske avisen Kathimerini sier Merkel at hun er klar over at årene under finanskrisen var svært vanskelig for mange grekere. Men hun holder fast ved at de strenge innstrammingstiltakene var nødvendige.

Demonstrasjoner

I løpet av årene som Hellas mottok de økonomiske krisepakkene, krympet den greske økonomien med om lag en firedel. Nå peker imidlertid pilene oppover igjen.

Likevel er det mange grekere som ikke har tilgitt Merkel, og torsdag kveld brukte opprørspoliti tåregass for å spre demonstranter som hadde samlet seg i sentrum av Aten.

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører