Smilene satt løst da den greske statsministeren Alexis Tsipras tok imot Tysklands statsminister Angela Merkel i Aten torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Tysklands statsminister Angela Merkel er på besøk i Hellas, til protester fra sinte grekere som ikke vil tilgi Merkel for hennes strenge krav under finanskrisen.

I løpet av sitt to dager lange besøk skal Merkel blant annet ha politiske samtaler med statsminister Alexis Tsipras. De to skal diskutere saker som gresk økonomi og Hellas’ årelange navnestrid med nabolandet Makedonia, som nå er i ferd med å få en ende.

Det er nå fire måneder siden Hellas ble ferdig med de internasjonale kriseprogrammene som landet var avhengig av i ni år etter at finanskrisen slo beina under den greske økonomien i 2008.

– Nødvendig

Som betingelse for å få krisehjelp fra EU, IMF og Verdensbanken, stilte Merkel knallharde krav til grekerne om innstramminger og nedskjæringer. Det falt grekerne tungt for brystet, og mange mente at Merkels krav var altfor strenge.

I et intervju med den greske avisen Kathimerini sier Merkel at hun er klar over at årene under finanskrisen var svært vanskelig for mange grekere. Men hun holder fast ved at de strenge innstrammingstiltakene var nødvendige.

Demonstrasjoner

I løpet av årene som Hellas mottok de økonomiske krisepakkene, krympet den greske økonomien med om lag en firedel. Nå peker imidlertid pilene oppover igjen.

Likevel er det mange grekere som ikke har tilgitt Merkel, og torsdag kveld brukte opprørspoliti tåregass for å spre demonstranter som hadde samlet seg i sentrum av Aten.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]