Øystein Steiro Sr.
Sikkerhetspolitisk rådgiver
Illustrasjonsbilde. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  

Med fare for gjentakelse, tingene slik de er og tingene slik de søkes fremstilt, er ofte to vidt forskjellige ting, særlig i politikken.

Regjeringsforhandlingene fremstår mer og mer som et dårlig regissert skuespill hvor partenes underliggende motiv søkes kamuflert i alle mulige slags tilsynelatende politisk høyverdige standpunkt.

Det etablerte mediakommentariatet er velvillig med på spillfekteriet som nyttige idioter for å gi prosessen skinn av demokratisk legitimitet.

KrF og FrP fremstiller regjeringsforhandlingene som vanskelige og utfordrende og med usikkert utfall mht. om de kommer til enighet og det blir noen ny regjering med KrF.

Det blir det. Garantert!

Venstrefløyen i KrF, med Knut Arild Hareide i spissen, vil tilsynelatende få innrømmelser når det gjelder abortloven eller tilsvarende. Stortingsgruppa i FrP, med Christian Tybring-Gjedde i spissen, vil tilsynelatende få innrømmelser når det gjelder innvandringspolitikken.

Innrømmelsene vil bli søkt inflatert av begge sider, men i realiteten være av marginal karakter. Innvandringspolitikken vil ikke bli skjerpet, men heller ikke ytterligere liberalisert. Abortlovgivningen vil ikke bli skrudd tilbake, men kosmetiske språklige endringer i regelverket vil være nok for å tilfredsstille KrF.

Trøsten som serveres frustrerte FrP-velgere vil være at det kunne blitt så mye verre om de ikke var kommet til enighet. Trøsten for venstrefløyen i KrF vil være at partiet som knapt kom over sperregrensen ved siste stortingsvalg nå tross alt kommer i regjering.

Så du kan være sikker på følgende;

 1. De fire partiene kommer garantert til enighet om en nye fireparti-regjering. Lysten på regjeringstaburetter og evnen til å spise kameler er stor i begge partiledelser.
 1. De politiske innrømmelsene vil bli av ren kosmetisk karakter og av marginal politisk betydning.
 1. Krf. får tre statsrådsposter. Frp må avgi 1 og Høyre må avgi 2 statsrådsplasser.
 1. For at de skal holde fred er «dealen» at både Knut Arild Hareide og Tybring Gjedde får en plass rundt Kongens bord.

Bare spåkoner kjenner framtiden, men akkurat i dette tilfellet skal jeg vedde, om ikke hodet mitt, så i alle fall Trump-hatten med «Drain the swamp» som jeg likevel ikke tør gå med, på at utfallet blir som spådd ovenfor.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]