Sveriges fungerende statsminister Stefan Löfven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 • 188
 •  
 •  
 •  
 •  

Centerpartiets leder Annie Lööf sier partiet kommer til å stille seg bak Socialdemokraternas Stefan Löfven i statsministeravstemningen neste uke.

– Ikke den løsningen vi helst ville se, men det er den best mulige i en vanskelig situasjon, sa Lööf på Centerns pressekonferanse klokken 15.30 fredag.

Moderaternas leder Ulf Kristersson kaller det et historisk feilgrep.

– Jeg er sjelden forbannet, men dette er en svært dårlig avgjørelse, sa Kristersson på en pressekonferanse.

Han slår fast at den borgerlige Alliansen nå er ødelagt, og kaller det nye samarbeidet skjørt.

– Centerpartiet og Liberalerna skal samarbeide om et budsjett med akkurat den venstreregjeringen de gikk til valg på å bytte ut, og som Riksdagen har sagt nei til to ganger, sier Kristersson.

Også andre partier reagerer.

– Juksemakere, bedragere, quislinger. Vi glemmer aldri, skriver Sara Skyttedal i Kristdemokraterna (KD) på Twitter.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson varsler at de sammen med Moderaterna og KD skal sikre et konservativt flertall i Riksdagen neste valg.

– Tar ansvar

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven sier de fire partiene nå vil ta ansvar for Sverige, og at overensstemmelsen beskytter demokratiet.

– Samtalene mellom Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna og Miljöpartiet har resultert i et utkast til et samarbeid for å ta ansvar for Sverige, skriver Löfven i en uttalelse.

Like før Centerns pressekonferanse, offentliggjorde Socialdemokraterna et utkast til en samarbeidsavtale på sine hjemmesider.

– Gjennom denne overensstemmelsen aksepterer Centerpartiet og Liberalerna at Stefan Löfven velges som statsminister for å lede en regjering bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, heter det i dokumentet.

De fire partiene har imidlertid ikke flertall i Riksdagen, og vil være avhengige av støtte fra et annet parti. Vänsterpartiet har vært nevnt som en mulighet, men i samarbeidsdokumentet heter det spesifikt at partiet ikke skal ha innflytelse på svensk politikk i løpet av samarbeidsperioden.

Møtevirksomhet

I løpet av helgen blir det full møtevirksomhet i de fire partienes respektive partiorganer for å forankre den framforhandlede samarbeidsavtalen.

Riksdagens leder Andreas Norlén har kalt inn lederne for de åtte partiene i den svenske nasjonalforsamlingen til nye møter mandag neste uke. Samme dag kunngjør han hvem som blir Sveriges neste statsministerkandidat, og en ny statsministeravstemning i Riksdagen er planlagt onsdag 16. januar.

Fastlåst

Både Centern og Liberalerna har sammen med Moderaterna og Kristdemokraterna vært med i den borgerlige Alliansen, som styrte Sverige i årene 2006–2014. Før jul i fjor stemte de likevel ned Ulf Kristersson, lederen for Alliansen største parti Moderaterna, som statsminister.

Selv om dette surnet forholdet mellom alliansepartiene erfarer Svenska Dagbladet at Centern også har hatt intensive samarbeidsforhandlinger med Moderaterna og Kristdemokraterna i løpet av den siste måneden.

Valget i Sverige i september i fjor endte med en fastlåst situasjon, siden Sverigedemokraterna (SD) havnet på vippen mellom høyre- og venstresiden. Ingen vil samarbeide med høyrepopulistiske SD, landets tredje største parti, og etter valget har utallige og hittil mislykkede forsøk vært gjort på å danne en regjering som Riksdagen kan godta.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 188
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]