Nasjonalforsamlingens leder Juan Guaido utfordret fredag president Nicolás Maduro. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lederen av den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen i Venezuela, Juan Guaido, sier han er klar til å utfordre Nicolas Maduros presidentskap.

I en tale til opposisjonelle på en avstengt gate i Caracas fredag, dagen etter at Maduro ble tatt i ed som landets president for en ny periode, kunngjorde Guaido at han er beredt til å overta som landets president.

Guaido sa i talen at han trenger støtte fra folket, hæren og verdenssamfunnet før han kan utfordre Maduro.

– Grunnloven gir meg legitimitet til å overta vervet som landets president og utlyse nyvalg. Men jeg trenger støtte fra borgerne før dette kan skje, sa Guaido.

– Guaido som president! Ut med Maduro!, ropte folkemengden.

Guaido representerer sentrum-venstrepartiet Voluntad Popular, som er medlem i Sosialistinternasjonalen. Partiet ble grunnlagt i 2009 av daværende borgermester i Chacao, Leopoldo López, som for tiden sitter i husarrest.

Den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen i landet fikk i realiteten fratatt sin makt da Maduro i juli 2017 innførte en såkalt grunnlovsforsamling som fikk makt til å endre lover og i praksis sette til side nasjonalforsamlingen.

Valget Maduro vant, ble boikottet av opposisjonen og bredt avvist av verdenssamfunnet.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]