Torpet Fiskeoppdrettsanlegg AS, Røros, trekker tilbake rakfisk produsert i 2018. Det er mistanke om at inntak av fisken kan medføre botulisme. Foto: Mattilsynet / NTB scanpix
Del saken
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  

Et rakfiskparti ble torsdag trukket tilbake etter at 13 personer ble listeriosesyke. Nå trekkes også et annet parti etter at en person fikk botulisme.

I begge tilfellene mistenker Mattilsynet at rakfiskspising er direkte årsak til de potensielt alvorlige sykdomstilfellene.

Følgende rakfiskprodukter bør folk holde seg langt unna og kaste eller levere tilbake dersom de har dem hjemme:

* All rakfisk produsert ved Torpet Fiskeoppdrettsanlegg AS i 2018. Dette partiet knyttes til et tilfelle av botulisme hos en person i Trøndelag. Rakfisken er solgt via mobilt salg på ulike markeder og messer i Trøndelag, samt via faste kjøreruter med direkte utlevering. Rakfisken er i tillegg solgt via COOP-butikker på Ålen, Brekken, Røros og Os.

* Alle varianter av rakfisk fra Slidre Ørretsenter. Rakfisken er distribuert og solgt over hele landet. Det er påvist listeriabakterier i fisken, og ifølge Mattilsynet er dette trolig årsaken til at 13 personer er blitt listeriosesyke. Det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos åtte av pasientene.

Listeriabakterien smitter vanligvis gjennom mat, spesielt kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten å varmes opp. Eksempler er rakfisk og myke og halvmyke oster som brie, camembert og andre muggoster.

De fleste tåler bakteriene, men risikogrupper bør unngå produkter som kan medføre risiko for listeriasmitte. Dette gjelder eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar.

Botulisme beskrives av Norsk Helseinformatikk som en potensielt alvorlig forgiftning forårsaket av et toksin produsert av botulinum-bakterien. De viktigste smittekildene er rakfisk og spekemat, eller sårinfeksjon hos injiserende misbrukere.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]