Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO / NOORULLAH SHIRZADA
Del saken
 • 11.8K
 •  
 •  
 •  
 •  

I en barnehage i Oslo ble det forleden dag arrangert en såkalt «magisk samlingsstund», der barna fikk prøve islamsk hijab, og be med tepper og det som hører med, med lyden av islamske bønnerop og resitering av koranvers i bakgrunnen.

Resett har fått tips om at en barnehage på Oslo øst forleden dag arrangerte en aktivitetsdag der islamsk klesdrakt, bønn og tradisjoner ble promotert for barna. De ansatte i barnehagen har skrevet et referat fra aktivitetsdagen. Dette referatet har Resett fått tilgang til.

Det fremgår av oppsummeringen at bønneropet var på i bakgrunnen helt fra begynnelsen, på denne helt spesielle aktivitetsdagen.

– Vi startet med å samle hele gruppen i en ring, hvor vi da introduserte tematikken for barna. Vi hadde på bønneropet i bakgrunnen, samt dempet belysningen for å skape stemning. Barna ble deretter delt i to grupper hvor de skulle bli med oss til hver vår stasjon, også rullere etterpå, heter det i referatet. 

Videre opplyser de ansatte i barnehagen om at barna fikk prøve hijab, samt leke med ulike bønneaksessoarer og Koranen. 

– Den ene stasjonen var fylt med konkreter som bønneteppe, bønnesmykke, Koranen, bønnelue og hijab. Dette fikk de lov til å ta på og prøve ut. Det ble resitert noen vers fra Koranen, og barna synes dette var ganske spennende. Den andre stasjonen hadde fokus på Ramadan og Eid.

Foreldrene i barnehagen ble også informert om den «magiske samlingsstunden» på forhånd, i et skriv Resett også har fått tilgang til.

Av hensyn til barn, foresatte og ansatte velger Resett ikke å skrive navnet på barnehagen eller hvilken bydel den ligger i. 

– Barnet fortalte dagen før at de skulle ha en magisk stund, og gledet seg derfor ekstra til å gå i barnehagen. På daværende tidspunkt hadde jeg ikke lest infoskrivet vi hadde fått i forkant av denne «magiske stunden». Senere leste jeg rapporten fra dagen samt infoskrivet. Da ble jeg satt ut, forteller en forelder.

Kler pike i slør

Resett har også fått se et bilde fra den «magiske samlingsstunden», der en voksen, hijabkledd kvinne kler et lyshåret pikebarn i det islamske sløret. Rundt dem står andre barn og følger med, omgitt av bønnetepper.

– Jeg er ikke fan av religionsutøvelse i det hele tatt, også ser jeg på bilder at de prøver hijab på de små barna. Sånn sett er jeg glad mitt barn er for lite til å virkelig forstå, sier en forelder, og legger til:

– Jeg har aldri tidligere oppfattet dette som en barnehage der islam får lov til å ta stor plass. Det er heller ikke mange muslimske barn der. Jeg er derfor overrasket. Det er to vikarer som har stått for dette. Den ene av dem bruker hijab, og de har navn som tilsier at de har bakgrunn fra Midtøsten.

Kvinneundertrykkelse

Forelderen mener man snarere burde ha lært barna mer om negative sidene ved islam og religioner for øvrig, som for eksempel kvinneundertrykkelse.

– Jeg tror ikke de mener noe med det, men de burde ha gjort en bedre vurdering. Jeg har aldri sett en så grundig gjennomgang av noen av de andre religionene. Er det noe de bør lære om så er det kvinneundertrykkelse. Disse vikarjentene er vennlige og hyggelige, men her er det noe som skurrer. Samtlige jeg har vist dette til, har ikke hørt om eller opplevd lignende i deres barnehager.

Resett har tatt kontakt med kommunaldirektør Bente Fagerli. Hun har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 11.8K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]