Det polske firmaet Wena Alicja Kaczynska ble ilagt et overtredelsesgebyr på én million kroner, hvilket er det største overtredelsesgebyret som Arbeidstilsynet har ilagt en bedrift for brudd på allmenngjøringsloven. Direktoratet for Arbeidstilsynet halverte imidlertid gebyret. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Et polsk byggefirma skal gjentatte ganger ha brutt forskriften om minstelønn og ble dermed ilagt en bot av Arbeidstilsynet på en halv million kroner.

Magasinet Fri Fagbevegelse skrev at Arbeidstilsynet i februar for tre år siden dukket opp uanmeldt på en byggeplass i Mjøndalen. Formålet med tilsynet var å sjekke at arbeiderne der hadde allmenngjort lønn, altså fastsatt minstelønn.

På byggeplassen traff tilsynet to polske stillasmontører, som var ansatt i det polske firmaet Wena Alicja Kaczynska fra Gdynia, som arbeidet for firmaet Stillastjenester. Ingen av de to stillasmontørene hadde den fastsatte minstelønna.

Avdekket flere funn

I august i fjor var Arbeidstilsynet igjen ute på tilsyn. Denne gangen på et bygg i Haugesund. Det var det samme firmaet som arbeidet på byggeplassen i Mjøndalen, nemlig Stillastjenester, og arbeidet ble nok en gang utført av tre stillasmontører innleid fra det polske firmaet.

Tilsynet avdekket at de tre polakkene tjente 162 kroner i timen, hvilket var lavere enn den allmenngjorte lønnen de hadde krav på. Da Arbeidstilsynet varslet om at de ville bli ilagt et overtredelsesgebyr, svarte Wena at de bare fulgte tariffavtalen som Stillastjenester hadde inngått.

Arbeidstilsynet svarte det polske firmaet at dersom Wena ønsker å benytte seg av denne tariffen, må bedriften være medlem av Norsk Industri, de ansatte medlemmer i Fellesforbundet og det må opprettes tariffavtale.

Klaget vedtaket

Ettersom Wena tidligere var tatt for å underbetale de ansatte, mente Arbeidstilsynet på Vestlandet at det var på sin plass å ilegge firmaet et overtredelsesgebyr på én million kroner, hvilket er det største som Arbeidstilsynet har ilagt en bedrift for brudd på allmenngjøringsloven.

Wena klaget vedtaket inn for Direktoratet for Arbeidstilsynet. Direktoratet mente saken var alvorlig og at firmaet skulle ilegges overtredelsesgebyret. Det ble derimot halvert av direktoratet.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]