Rahaf Mohammed Alqunun. (AP foto/Sakchai Lalit)

Canadas statsminister Justin Trudeau bekrefter at den saudiarabiske 18-åringen Rahaf Mohammed al-Qunun har fått asyl i landet.

– Canada har vært utvetydig på at vi jobber for menneskerettigheter og kvinners rettigheter over hele verden. Da FN anmodet oss om å innvilge asyl for al-Qunun, godtok vi det, sa statsminister Trudeau.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi takker både myndighetene i Thailand og Canada for at saken har fått en lykkelig slutt.

– Al-Qunun har fanget verdens oppmerksomhet de siste dagene, og ga et innblikk i den utrygge situasjonen for millioner av flyktninger verden over, sier Grandi i en uttalelse.

– Flyktningers sikkerhet kan ikke alltid garanteres, men i denne saken har flyktningloven og humaniteten rådet, sier han.

På vei til Canada

Al-Qunun skulle reise fra Bangkok til Seoul i Sør-Korea klokken 23.15 lokal tid fredag, og derfra videre til Canada, sa Surachate Hakpark, sjef for immigrasjonspolitiet i Thailand, til Reuters tidligere fredag.

18-åringen ble verdenskjent da hun ble stanset på en flyplass i Bangkok forrige lørdag. Der ba hun for sitt liv og hevder at familien har mishandlet henne både fysisk og psykisk. Hun hevder også å ha vendt seg bort fra islam, noe som er en svært alvorlig forbrytelse i Saudi-Arabia.

Thailandske myndigheter truet med å sende henne hjem, men gjennom å skrive om situasjonen sin på Twitter klarte al-Qunun å tvinge fram en helomvending.

Hun ble isteden overlevert til UNHCR, som onsdag ga henne status som flyktning.

Flyktet fra familien

Hun har sagt at hun flyktet fra sitt ultrakonservative hjemland Saudi-Arabia, og at hennes mannlige verge hadde anmeldt henne for å reise uten hans tillatelse.

Hun hevdet at familien kom til å drepe henne hvis hun ble sendt hjem, noe de selv har benektet.

18-åringens flukt har ført til en debatt på sosiale medier blant unge saudiarabiske kvinner – og menn – om den strenge vergemålspolitikken, skriver nyhetsbyrået AFP.

Alle kvinner i Saudi-Arabia må ha en mannlig verge, som enten kan være en ektemann, far eller en slektning. Disse mennene må formelt gi sin tillatelse før en kvinne kan studere, gifte seg, kjøre bil eller få pass.

Qunun har selv gått ut på Twitter mot vergemålspolitikken i Saudi-Arabia.

– Dropp vergemålet, ellers emigrerer vi, alle sammen, skriver hun.

Kilder tett på regjeringen sier til AFP de forsøker å endre systemet bit for bit for å hindre et tilbakeslag som vil gjøre landet enda mer konservativt.