Sumaya Jirde Ali. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse

I et intervju med TV2 kom tidligere justisminister Per Willy Amundsen, som også er medlem av Frps innvandringsutvalg, med et utspill som har møtt kraftig motbør fra flere hold. Saken er hentet fra VG.

annonse
annonse

Amundsen vil innføre kutt i barnetrygden for alle familier med flere enn tre barn, og sier rett ut at tiltaket vil være rettet mot innvandrerfamilier, og da særlig somaliere.

annonse

Den tidligere statsråden sier at en slik ordning «først og fremst vil ha betydning for store innvandrerfamilier som har et stort antall barn, hvor fødselsproduksjonen er høy».

– Det gjelder særlig somaliere, som ligger på topp, og har et langt høyere barnefødselstall enn det etniske nordmenn har, sier Frp-toppen, som forklarer at han deler statsminister Erna Solbergs bekymring over dalende fødselstall i Norge – men kun for etnisk norske.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Løsningen er ikke enda høyere innvandrerbefolkning. Tvert imot må vi sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes, sier Amundsen.

Sterke reaksjoner
En av dem som reagerer kraftig er samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali, som selv er fra en somalisk familie med seks søsken.

– Jeg ble fysisk uvel da jeg hørte dette utspillet. Det er absurd å foreslå en familiepolitikk tuftet på fordommer om at innvandrere får mange barn for å få barnetrygd, sier Jirde til VG.

– Han prøver ikke å legge skjul på at dette er et etnisk basert angrep. Her snakker vi om en tidligere justisminister som blir mer og mer radikal, og kommer med politiske forslag som bygger på samme grums som det jeg får av hatmeldinger fra ytre høyre fløy, sier Ali, og viser blant annet til Amundsens utspill i Aftenposten om å stanse innvandring fra muslimske land.

Hun mener statsministeren bør komme på banen for å vise at dette er uakseptabelt, og ikke i tråd med utspillet Solberg selv kom med i sin nyttårstale, der hun oppfordret nordmenn til å få flere barn.

– Man kan selvsagt komme med konstruktive utspill om at man ønsker at somaliske kvinner deltar mer i arbeidslivet, og går vekk fra den tradisjonelle rollen som husmor. Men dette er ikke et slikt utspill. Amundsen sender et klart signal om hvem som er uønsket.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.