Peter Reinebo. Foto: Andreas Hillergren
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Døren til et vinter-OL i Stockholm virket stengt, men nå er den plutselig vid åpen. Søknaden om lekene i 2026 ble levert fredag, og med politisk støtte.

Politikerne i Stockholm ombestemte seg i siste øyeblikk og sa fredag ja til lekene. Dermed økte sjansen for at olympiske vinterleker for aller første gang vil bli arrangert i Sverige.

Det vil i så fall skje med alpint i Åre, hopp i Falun, bob og aking i Sigulda i Latvia.

– Dette er en seier, sier leder i Sveriges olympiske komité Peter Reinebo etter den overraskende politiske støtteerklæringen.

Fortsatt mangler statsgarantien. Siden Sverige i øyeblikket er uten regjering har Den internasjonale olympiske komité (IOC) gitt svenskene utsettelse med å få på plass den.

Den andre kandidaten til å arrangere lekene om sju år er Milano og Cortina d’Ampezzo i Italia. IOC fatter sin avgjørelse i juni.

Nei ble ja

I april 2017 sa det daværende sosialistiske bystyret i Stockholm tydelig nei til OL-planene, med begrunnelse at søknaden ikke hadde bred støtte.

Det så ikke særlig lysere ut i oktober i fjor, da det nye blågrønne styret i byen kom på plass og ga beskjed om at man ville si nei til OL ettersom det ikke var tilstrekkelig tid til å utrede saken og fatte en avgjørelse.

En måned senere var stemningen fortsatt negativ, men idrettsbyråd Karin Ernlund sa da at man var villig til å se nærmere på Sveriges OL-komités konsept for lekene. Siden har det vært hyppig møtevirksomhet.

Fredag, samme dag som søkefristen utløp, snudde politikerne. Ernlund meddelte at Stockholm er rede til å leie ut arenaer og stille offentlige plasser til disposisjon i forbindelse med lekene.

Bakgrunnen for at politikerne har ombestemt seg er at IOC har åpnet for et helt nytt konsept i avviklingen av olympiske leker. Vertsbyene skal ikke lenger stå som formelle arrangører og behøver heller ikke å gi økonomisk garanti. Eneste krav til Stockholm by var å få leie arenaer og benytte offentlige rom som gater og torg.

Ny informasjon

– Det har kommet helt ny informasjon, og det avgjørende er at Stockholm ikke trenger å stille økonomisk garanti. Da sier vi at vi selvsagt vil leie ut arenaene våre og stille våre offentlige rom til disposisjon, sier Ernlund.

Hun sier at et stort arrangement som OL kan ha positiv effekt for byens næringsliv.

– Men det viktigste er at Stockholms skattebetalere ikke skal betale regningen.

Reinebo sier at søknaden ville blitt levert selv uten tilslutning fra Stockholm-politikerne.

– Men dette er et signal til verden om at det ses positivt på at vi vil arrangere OL her. Veldig mange biter av puslespillet er på plass nå, sier Reinebo.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]