Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I den ytterste konsekvens havner du i Trumps retorikk ved at mediene er fiender av folket, sa VGs kommentator, Anders Giæver, på Dagsnytt 18 torsdag. Her er noen av hans resonnement:

annonse

– Jeg har reagert på måten Klassekampen presenterer det de mener er den norske elite, hvor de plukker ut visse grupper og hevder de er fiender av folket, som tjener egne interesser. Det er folk i statsinstitusjoner, finansinstitusjoner, mediene, som meler sin egen kake, tjener sine egne interesser på bekostning av det store flertallet. Det er ikke riktig. Skal du behandle forskjeller og urettferdigheter, må du gå på politikken som føres, beslutningene som fattes. Du må ikke si at enkelte grupper utgjør en fiende for folket.

– Jeg mener at Klassekampen, og særlig måten de har blinket ut mediene på, har kjøpt retorikken til Steve Bannon og Donald Trump. At mediene er fiender av folket.

– Det startet rett etter Trump vant valget, at amerikanske journalister ikke skjønte hvordan vanlige folk hadde det. Langt på vei gikk de inn på samme type retorikk. M: Dette er bare fri diktning. Vi har dekket en SSB-undersøkelse over de med mest makt i Norge. De rike, politikere, byråkrati og topper. Dette er et seriøst forskningsarbeidd. Ingen sier at noen er fiender av folket, det er noe han finner på. Han viste til at det finnes maktforskjeller i det norske samfunnet og at man må ha en maktanalyse i bånn. M: De later som at eliten er funnet opp av populister. Vi er nødt til å ha en analyse av hvem som har makt i vårt samfunn.

Du er selvopptatt
Anders Giæver fortsatte med å påstå at han ifølge Klassekampen var en del av kultureliten. Da smalt det fra Kristjansson:

– Du tror denne debatten handler om deg, fordi du er selvopptatt.

Det er forskere som har gjort denne undersøkelsen. Så viser det seg at 1 prosent i denne gruppen stemmer Fremskrittspartiet og Senterpartiet.

Det er ingen som har sagt at det er denne gruppen som er fiender av folket.

Kristjansson avsluttet med at det er helt legitimt for Klassekampen å undersøke om det finnes eliter som ikke er demokratisk valgt.

– Hvis det skal være sånn at om noen vi ikke liker snakker om eliten, skal innebære at venstresiden skal gi opp enhver form for elitekritikk, da er det bare å si velkommen Donald Trump og Sylvi Listhaug. Da vinner de på walkover.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.