Vgs kommentator Anders Giæver til høyre på bildet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken
 • 198
 •  
 •  
 •  
 •  

I den ytterste konsekvens havner du i Trumps retorikk ved at mediene er fiender av folket, sa VGs kommentator, Anders Giæver, på Dagsnytt 18 torsdag. Her er noen av hans resonnement:

– Jeg har reagert på måten Klassekampen presenterer det de mener er den norske elite, hvor de plukker ut visse grupper og hevder de er fiender av folket, som tjener egne interesser. Det er folk i statsinstitusjoner, finansinstitusjoner, mediene, som meler sin egen kake, tjener sine egne interesser på bekostning av det store flertallet. Det er ikke riktig. Skal du behandle forskjeller og urettferdigheter, må du gå på politikken som føres, beslutningene som fattes. Du må ikke si at enkelte grupper utgjør en fiende for folket.

– Jeg mener at Klassekampen, og særlig måten de har blinket ut mediene på, har kjøpt retorikken til Steve Bannon og Donald Trump. At mediene er fiender av folket.

– Det startet rett etter Trump vant valget, at amerikanske journalister ikke skjønte hvordan vanlige folk hadde det. Langt på vei gikk de inn på samme type retorikk. M: Dette er bare fri diktning. Vi har dekket en SSB-undersøkelse over de med mest makt i Norge. De rike, politikere, byråkrati og topper. Dette er et seriøst forskningsarbeidd. Ingen sier at noen er fiender av folket, det er noe han finner på. Han viste til at det finnes maktforskjeller i det norske samfunnet og at man må ha en maktanalyse i bånn. M: De later som at eliten er funnet opp av populister. Vi er nødt til å ha en analyse av hvem som har makt i vårt samfunn.

Du er selvopptatt
Anders Giæver fortsatte med å påstå at han ifølge Klassekampen var en del av kultureliten. Da smalt det fra Kristjansson:

– Du tror denne debatten handler om deg, fordi du er selvopptatt.

Det er forskere som har gjort denne undersøkelsen. Så viser det seg at 1 prosent i denne gruppen stemmer Fremskrittspartiet og Senterpartiet.

Det er ingen som har sagt at det er denne gruppen som er fiender av folket.

Kristjansson avsluttet med at det er helt legitimt for Klassekampen å undersøke om det finnes eliter som ikke er demokratisk valgt.

– Hvis det skal være sånn at om noen vi ikke liker snakker om eliten, skal innebære at venstresiden skal gi opp enhver form for elitekritikk, da er det bare å si velkommen Donald Trump og Sylvi Listhaug. Da vinner de på walkover.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 198
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]