Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v.), hennes danske kollega Inger Støjberg (utlendinge-, integrerings- og boligminister) (midten) på vandring med politiets gatepatrulje enhet med politioverbetjentene Espen Skogstad (t.v.) og Jan Erik Bresil (t.h.) , på Grønland i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 • 980
 •  
 •  

Danmark har vedtatt en ny lov som sier at utlendinger som er kvalifisert for å motta dansk statsborgerskap må delta i en grunnlovsseremoni i kommunal regi. Tanken er at de skal holdes minst to ganger i året slik at utlendingene som er godkjent for dansk statsborgerskap, kan møtes og få obligatorisk håndtrykk, skriver Ritzau, gjengitt blant annet i Kristeligt Dagblad.

annonse

Annonse

Men den første seremonien i den nye ordningen skal holdes i statlig regi, med den danske innvandringsministeren som leder. Hun er kvinne, og alle de utenlandske deltakerne må håndhilse på henne. Ellers blir det ikke noe dansk statsborgerskap.

– Håndflate mot håndflate og ingen hansker. Slik utveksler du håndtrykk med de danske myndighetene fra i år, om du vil ha ditt danske statsborgerskap, skriver det danske telegrambyrået.

annonse

Annonse

De første nye danskene som skal delta i grunnlovsseremonien vil møte landets innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg, fra regjeringspartiet Venstre. De vil treffe henne ansikt til ansikt, hånd til hånd, slik det er påkrevd etter den nye loven.

annonse

Annonse

«Det er et veldig spesielt privilegium å bli dansk statsborger og en god tillitserklæring fra det danske samfunnet. Derfor må du som utlending vise at du vil være i Danmark, og du må fortjene å være en del av det danske samfunnet,» sier Støjberg i pressemeldingen. «Blant annet ved å vise respekt for Danmark og de danske verdiene og reglene,» legger hun til. Seremonien vil finne sted 17. januar i København.


Del saken
 • 980
 •  
 •  
 •  
  980
  Shares
 • 980
 •  
 •  
annonse

Les også: