Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v.), hennes danske kollega Inger Støjberg (utlendinge-, integrerings- og boligminister) (midten) på vandring med politiets gatepatrulje enhet med politioverbetjentene Espen Skogstad (t.v.) og Jan Erik Bresil (t.h.) , på Grønland i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Danmark har vedtatt en ny lov som sier at utlendinger som er kvalifisert for å motta dansk statsborgerskap må delta i en grunnlovsseremoni i kommunal regi. Tanken er at de skal holdes minst to ganger i året slik at utlendingene som er godkjent for dansk statsborgerskap, kan møtes og få obligatorisk håndtrykk, skriver Ritzau, gjengitt blant annet i Kristeligt Dagblad.

Men den første seremonien i den nye ordningen skal holdes i statlig regi, med den danske innvandringsministeren som leder. Hun er kvinne, og alle de utenlandske deltakerne må håndhilse på henne. Ellers blir det ikke noe dansk statsborgerskap.

– Håndflate mot håndflate og ingen hansker. Slik utveksler du håndtrykk med de danske myndighetene fra i år, om du vil ha ditt danske statsborgerskap, skriver det danske telegrambyrået.

annonse

De første nye danskene som skal delta i grunnlovsseremonien vil møte landets innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg, fra regjeringspartiet Venstre. De vil treffe henne ansikt til ansikt, hånd til hånd, slik det er påkrevd etter den nye loven.

«Det er et veldig spesielt privilegium å bli dansk statsborger og en god tillitserklæring fra det danske samfunnet. Derfor må du som utlending vise at du vil være i Danmark, og du må fortjene å være en del av det danske samfunnet,» sier Støjberg i pressemeldingen. «Blant annet ved å vise respekt for Danmark og de danske verdiene og reglene,» legger hun til. Seremonien vil finne sted 17. januar i København.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon