Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v.), hennes danske kollega Inger Støjberg (utlendinge-, integrerings- og boligminister) (midten) på vandring med politiets gatepatrulje enhet med politioverbetjentene Espen Skogstad (t.v.) og Jan Erik Bresil (t.h.) , på Grønland i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 • 975
 •  
 •  
 •  
 •  

Danmark har vedtatt en ny lov som sier at utlendinger som er kvalifisert for å motta dansk statsborgerskap må delta i en grunnlovsseremoni i kommunal regi. Tanken er at de skal holdes minst to ganger i året slik at utlendingene som er godkjent for dansk statsborgerskap, kan møtes og få obligatorisk håndtrykk, skriver Ritzau, gjengitt blant annet i Kristeligt Dagblad.

Men den første seremonien i den nye ordningen skal holdes i statlig regi, med den danske innvandringsministeren som leder. Hun er kvinne, og alle de utenlandske deltakerne må håndhilse på henne. Ellers blir det ikke noe dansk statsborgerskap.

– Håndflate mot håndflate og ingen hansker. Slik utveksler du håndtrykk med de danske myndighetene fra i år, om du vil ha ditt danske statsborgerskap, skriver det danske telegrambyrået.

De første nye danskene som skal delta i grunnlovsseremonien vil møte landets innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg, fra regjeringspartiet Venstre. De vil treffe henne ansikt til ansikt, hånd til hånd, slik det er påkrevd etter den nye loven.

«Det er et veldig spesielt privilegium å bli dansk statsborger og en god tillitserklæring fra det danske samfunnet. Derfor må du som utlending vise at du vil være i Danmark, og du må fortjene å være en del av det danske samfunnet,» sier Støjberg i pressemeldingen. «Blant annet ved å vise respekt for Danmark og de danske verdiene og reglene,» legger hun til. Seremonien vil finne sted 17. januar i København.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 975
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]