Thorbjørn Jagland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Del

Europarådets generalsekretær, tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, skriver på Facebook at det selvsagt finnes en elite i ethvert samfunn, nesten alltid sentralisert i landets hovedstad.

annonse

– Det ligger i sakens natur. En hovedstad er stedet der et lands maktorganer, hovedkontorer til partier, sivile organisasjoner, bedrifter og medier ligger, skriver Jagland.

Den tidligere Ap-toppen er bekymret for samfunnsutviklingen i Europa og fremveksten av det han kaller høyrepopulistiske partier.

– Det et klart fellestrekk i de fleste byer i Europa at de blir mer og mer preget av at arbeiderbefolkningen presses ut i de ytre bydeler. Mens de mer sentrale strøk der også de gamle arbeiderstrøkene fantes, tas over av de nye klassene knyttet opp til den globale økonomien preget av ny teknologi, underholdning, medier, kultur. Etter dem flytter deres tjenestefolk som yter private tjenester, driver butikker, vaskerier, kafeer osv. Oftest er dette innvandrere. Den gamle sosiale boligmassen som arbeidsfolk bodde i og betalte for, tas mer og mer over av folk på sosialstønad, skriver Jagland.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Han fortsetter:

– Slik blir byene forvandlet med en kjerne av en elite som blir mer og mer lik hverandre. Alle møtes på den årlige NHO konferansen skjønt enige om hva som bør diskuteres. Deretter drar de til Davos der de møter likesinnede.

Utspillet fra Jagland kommer etter at hans partikollega Raymond Johansen kritiserte Trygve Slagsvold Vedum for å snakke nedsettende om Oslofolk.

Ikke farlig

Vedum er ikke en farlig populist, mener Jagland.

annonse

– Han må sees som en nødvendig motstemme som demokratiet trenger. Slik at eliten opptrer klokt.

ELITEDEBATT AV SPORET selvsagt finnes det en elite i ethvert samfunn nesten alltid sentralisert i landets hovedstad….

Publisert av Thorbjørn Jagland Fredag 11. januar 2019

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører