Thorbjørn Jagland har styrt Europarådet svært dårlig og bør vurdere sin stilling, skriver en av lederne i Europarådets parlamentarikerforsamling. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Del saken
 • 197
 •  
 •  
 •  
 •  

Europarådets generalsekretær, tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, skriver på Facebook at det selvsagt finnes en elite i ethvert samfunn, nesten alltid sentralisert i landets hovedstad.

– Det ligger i sakens natur. En hovedstad er stedet der et lands maktorganer, hovedkontorer til partier, sivile organisasjoner, bedrifter og medier ligger, skriver Jagland.

Den tidligere Ap-toppen er bekymret for samfunnsutviklingen i Europa og fremveksten av det han kaller høyrepopulistiske partier.

– Det et klart fellestrekk i de fleste byer i Europa at de blir mer og mer preget av at arbeiderbefolkningen presses ut i de ytre bydeler. Mens de mer sentrale strøk der også de gamle arbeiderstrøkene fantes, tas over av de nye klassene knyttet opp til den globale økonomien preget av ny teknologi, underholdning, medier, kultur. Etter dem flytter deres tjenestefolk som yter private tjenester, driver butikker, vaskerier, kafeer osv. Oftest er dette innvandrere. Den gamle sosiale boligmassen som arbeidsfolk bodde i og betalte for, tas mer og mer over av folk på sosialstønad, skriver Jagland.

Han fortsetter:

– Slik blir byene forvandlet med en kjerne av en elite som blir mer og mer lik hverandre. Alle møtes på den årlige NHO konferansen skjønt enige om hva som bør diskuteres. Deretter drar de til Davos der de møter likesinnede.

Utspillet fra Jagland kommer etter at hans partikollega Raymond Johansen kritiserte Trygve Slagsvold Vedum for å snakke nedsettende om Oslofolk.

Ikke farlig

Vedum er ikke en farlig populist, mener Jagland.

– Han må sees som en nødvendig motstemme som demokratiet trenger. Slik at eliten opptrer klokt.

ELITEDEBATT AV SPORET selvsagt finnes det en elite i ethvert samfunn nesten alltid sentralisert i landets hovedstad….

Publisert av Thorbjørn Jagland Fredag 11. januar 2019

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 197
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]