Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nortura klarer ikke å levere nok kylling og bacon til Kiwi. Også Coop har blitt tom for kjøtt. Årsaken er i følge produsentene et høyere salg i januar enn vanlig.

annonse

Men andre mener at det kan være flere årsaker. Det er mer lønnsomt for bonden å slakte etter 1. januar. Det er telledagen for subsidier, da er det god butikk å få vente med sende dem til slakteren, skriver Dagbladet.

– Vi er ikke kjent med at det foregår noen aksjon fra bøndenes side. Det ligger heller ingenting i tilskuddssystemet som gjør det rasjonelt å holde slakteklare dyr over nyttår for å motta høyere tilskudd. Ryktet har nok sin årsak i at før 2017 var det telledato 1. januar og da kunne det lønne seg å holde storfe og sau til over nyttår. Nå er telledato flytta til 1. mars, sier kommunikasjonssjef i Norges Bondelag Lise til Dagbladet.

– Litt bedre planlegging må likevel kunne forventes slik at kundene ikke møter tomme baconhyller. De siste dagene har imidlertid produsentene jobbet ekstra skift og fortjener honnør for det. Nå er det nok av kjøttdeig i butikkene igjen, og i løpet av de neste dagene skal vi også ha fått fylt opp med bacon og biff. Folk er aldri fornøyde når de ikke finner det de trenger, men heldigvis er januar helsemåneden – og det ser vi på salgstallene. Både kylling, fisk og frukt og grønt går unna, forteller Kristiansen i Coop Norge.

– Slike svingninger hender det vi opplever i skifte mellom to sesonger, og særlig på nyåret. Til jul prioriterte vi å få nok ribbe og dermed kan vi komme i manko på bacon – som jo er samme kjøttet. Vi gjør alt vi kan for å treffe godt på produksjonen og etterspørsel, og beklager når vi ikke alltid klarer det. Slik blir det av og til med biologiske produksjoner. Men som plakaten sier; dette er i ferd med å løse seg veldig greit, sier Ellen Flø Skagen, konserndirektør i Nortura til Dagbladet.

annonse
annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.