Illustrasjonsbilde. Pool / AP / NTB scanpix
annonse

Flere og flere tyrkere vender seg til ateisme til tross for at president Recep Tayyip Erdogan fører en stadig mer teokratisk politikk, skriver den tyske TV-stasjonen Deutsche Welle. Det fremgår av en fersk undersøkelse foretatt av det Istanbul-baserte forskningsinstituttet Konda.

annonse

Konda rapporterer ifølge DW at antall ikke-troende er tredoblet de siste 10 årene. Deres undersøkelse viser også at andelen av tyrkere som sier at de holder seg til islam gikk ned fra 55 prosent til 51 prosent.

annonse
Reklame fra Resett butikken

«Det er religiøs tvang i Tyrkia», sier den 36 år gamle datavitenskapsmannen Ahmet Balyemez til Deutsche Welle. Han har vært ateist i over 10 år. «Folk spør seg: Er dette den sanne islam?» legger han til. «Når vi ser på våre beslutningstakeres politikk, kan vi se at de prøver å etterligne den første æra av islam».

Diyanet, Tyrkias offisielle religionsdirektorat, erklærte i 2014 at mer enn 99 prosent av befolkningen identifiserer seg som muslimer. Kondas ferske undersøkelse dokumenterer at det ikke er riktig.

Da forskningsinstituttets rapport ble offentliggjort ført det til en hissig debatt, skriver DW. Teologen Cemil Kilic mener at begge tallene er riktige. Selv om 99 prosent av tyrkerne er muslimske, sier han at mange bare er det i en kulturell og sosiologisk forstand. De er kulturelle, snarere enn åndelige, muslimer.

annonse
annonse

«Når vi bare tar hensyn til folk som praktiserer islam», sier han, «er Ikke mer enn 60 prosent av mennesker i Tyrkia muslimske».

«Regelmessige bønner har blitt en måte å signalisere lydighet mot det politiske lederskapet», sier Kilic. «Og bønner i moskeer gjenspeiler i større grad det politiske verdenssynet til de som har makt».

Kilic mener at en mangel på tro ikke innebærer mangelen på et moralsk kompass. «Noen ateister er mer etiske og samvittighetsfulle enn mange muslimer», sier han.

annonse
Reklame

I nesten 16 år under Recep Tayyip Erdogan, først som statsminister og siden 2014 som president, har tyrkiske embetsmenn i økende grad brukt islam til å rettferdiggjøre deres politikk, skriver DW.

«Folk avviser den overordnede tolkningen av islam, sekter, religiøse samfunn, religionsdirektoratet og de som har makten» sier Kilic. «De vil ikke ha denne typen religion og denne offisielle formen av fromhet». Det mener han kan forklare hvorfor så mange tyrkere nå identifiserer seg som ateister.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.