Høygravid kvinne. Ultralyd på gravid kvinne. Modellklarert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

7 av 10 kvinner velger å fortsette svangerskapet til tross for sykdom eller avvik hos fosteret, viser forskning fra Trøndelag.

– Det er ikke slik at trenden går i retning av at flere velger å avbryte svangerskapet for mindre alvorlig sykdom hos fosteret, sier professor emeritus Sturla Eik-Nes ved NTNU til Aftenposten.

Han mener det er viktig informasjon å ta med seg i debatten om abortloven.

I undersøkelsen, som nylig er oppdatert, ble det hentet inn data fra 56.312 gravide kvinner fra en «normalbefolkning» i Trondheim og åtte omegnskommuner. De var inne til rutineultralyd i tidsrommet 1987–2001.

I denne perioden ble 838 fostre diagnostisert med alvorlig sykdom eller utviklingsavvik. Av dem valgte 252 kvinner å avbryte svangerskapet. Rundt 90 prosent av abortene var i gruppen med forventet død eller alvorlig funksjonshemning. Kun to fostre ble abortert i kategorien «overlevelse med moderat funksjonshemming».

Tallene er offentliggjort som en del av gynekologspesialist Kristin Offerdals doktorgrad. Nylig har hun, sammen med Eik-Nes og førsteamanuensis og jordmor Eva Tegnander, gått gjennom tall fra 2007 til 2011.

De fant ingen endringer i årsaken til at kvinner velger å avbryte svangerskapet.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]