Illustrasjonsbilde. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Marine Le Pen, leder i det høyrepopulistiske partiet Nasjonal samling (RN), har startet valgkampen foran EU-parlamentsvalget i mai. Hun lover seier over Macron.

annonse

Da hun presenterte RNs kandidater til valget, sa hun at velgerne ville vise sin misnøye med president Emmanuel Macron under parlamentsvalget om han «ikke er klok nok til å endre politikk» og til å bryte opp regjeringen, slik at det blir nyvalg.

Le Pen brukte også valgkamplanseringen til å gå hardt ut mot Macron for «gule vester»-protestene, og hun anklaget ham for «blindhet» og «stahet» etter at hundretusenvis av franskmenn har demonstrert, ikledd gule vester, mot Macron og hans politikk.

Macron slo Le Pen med god margin i presidentvalget i 2017, men etter demonstrasjonene har han lite støtte hos det franske folk.

I en spørreundersøkelse publisert i den franske avisen Journal du Dimanche i desember, oppga kun 23 prosent at de var fornøyde med presidenten.

Kritikken mot Macron går på at hans regjerings politikk gagner de rike på bekostning av folket på landsbygda.

Le Pen lanserer RNs valgkamp mens hun og partiet etterforskes for anklager om at partiet har misbrukt EU-midler som er ment å brukes til å lønne partirepresentanter i EU-parlamentet, til lønn og partiarbeid i Frankrike.

Det skal være snakk om 6,8 millioner euro, i perioden mellom 2009 og 2017.

EU-domstolen beordret i juni 2018 Le Pen til å tilbakebetale 298.000 euro. Le Pen insisterer på at hun og partiet er «totalt uskyldige», og fremstiller saken og andre saker mot henne som politisk motiverte.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.