Hverken flyktninger eller arbeidsinnvandrere kan løse utfordringene som følger av lave fødselstall, konkluderer to av Norges ledende forskere.
Synkende fødselstall har fått regjeringen til å frykte for velferdsstatens bærekraft. Erna tok dette spesielt opp i sin nyttårstale. Men enkelte mener det er feil å presse på for flere barn på en overbefolket klode.
Farid Shariati fra Miljøpartiet De Grønne (MDG), sier til Klassekampen at utfordringene med en aldrende befolkning kan løses ved økt innvandring:
– Det er viktig å ha et helhetlig og langsiktig perspektiv. Forskning er klar på at innvandring lønner seg på lang sikt. Ikke fordi de er innvandrere, men fordi alle er mennesker, med mål og ambisjoner. Her i Norge ser vi at andregenerasjons innvandrere er godt representert i høyere utdanning og presterer godt, sier Shariati.
Forskere avviser denne løsningen
– Innvandring er ingen enkel løsning på bærekraftsutfordringen for velferdsstaten på lang sikt. Det innebærer heller en tilleggsutfordring, sier Grete Brochmann, som ledet de såkalte «Brochmann-utvalgene», som konkluderte med at innvandringen, da særlig den ikke-vestlige, var svært kostbar. Brochmann understreker det åpenbare:
– Innvandrere blir også gamle. Tilleggsutfordringen kommer av at man så langt, grovt sagt, ikke har greid å integrere innvandrere i en slik grad at det ikke betyr ekstra utgifter
Hva med arbeidsinnvandring?
– Det er ingen tvil om at arbeidsinnvandring har bidratt til vekst og utvikling siden 2004. Men, det har også noen systemiske negative virkninger, sier Brochmann:
– Økende arbeidslivskriminalitet, lavlønnskonkurranse og sosial dumping er eksempler. Dette går hardest ut over dem som står svakest i arbeidslivet i utgangspunktet.
Jevn utvikling
Trude Lappegård, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO forteller at man fra et demografisk ståsted ikke ser innvandring som et bærekraftig alternativ til barn.
– Det er ønskelig å unngå skjevfordeling mellom gamle og unge. Innvandring kan bidra med arbeidskraft som skyver på problemet, men det er ikke en løsning, sier hun.
– For en jevn utvikling er det ønskelig med et visst nivå av rekruttering nedenfra i form av nye barn.
Men Farad Shariati, som er sosialpolitisk talsperson for MDG, synes regjeringens utgangspunkt er problematisk og mener det sendes et signal til kvinner om at de må føde for å redde velferdsstaten.